Jaanus Piirsalule Eesti majanduse arendamise auhind!

... ehk kas Venemaa võiks olla Eesti Nokia?

Mõte, et Venemaa võiks olla Eesti Nokia kuulub tegelikult ühele väga kogenud soomlasest äriarenduse juhile. Mehele kes tunneb väga hästi nii Eestit, Soomet kui ka seda kuidas ülemaailmselt edukalt tooteid tehakse.
Mina jagan seda arvamust ja julgen väita, et Venemaaga äri ajamine on täitsa hea plaan, sest:
- Meil on olemas Vene keelt ja kultuuri tundvad inimesed.
- Vene turg on suur ja tänu loodusressurssidele ka ostuvõimeline.
- Vene turul on konkurents tunduvalt väiksem kui EU-s.
- Paljusid meie jaoks tavalisi tooteid ja teenuseid Venemaal keegi ei pakugi. Ainult mine ja müü.
- Venemaa on üks väheseid riike maailmas kus rahvas eelistab imporditud asju omamaisele toodangule.
- Paljud EU rahvad pelgavad venelasi ja seetõttu ei lähe sinna konkureerima.
- Venemaal on raske, aga mujal on vähemalt sama raske. Proovige näiteks saada mõni hiinlane maksma internetiteenuse eest või konkureerida IT teenustega India turul.

Kas panite tähele, et:
08-10.02 toimus Tallinnas Eesti ja Vene raudteefirmade majandusfoorum. Nagu paljud vaatlejad on öelnud oli taolise foorumi toimumine Tallinnas märgilise tähendusega. Veelgi huvitavam oli aga see, et minister Parts ja Eesti Raudtee juhtivad töötajad esinesid foorumil väga julgelt vene keeles. Väikese aktsendiga küll, aga milline tark ja pragmaatiline zest! Tubli töö!

Muud nüansid:
- Venemaaga äri ajamine on riskantne. Ajalugu on näinud kõiksugu tolle ja piirijärjekordi. Kuid ega risk ei tähenda, et äri peab tegemata jääma! Riskid on ka kõigi teiste riikide ja ostjate puhul. Lihtsalt tuleb riskipreemia toote hinna sisse arvestada.
- Tundub, et Venemaaga äri ajamist ei peeta nii fancy-ks kui näiteks Saksamaale või Prantsusmaale oma toodete müümist. Loodetavasti aga Masu aitab taolist peenutsemisest üle saada. Raha on raha.
- Globaliseerumine ongi ebamugav, hirmutav ja keeruline. Ükskõik millise võõra rahva või riigiga tegemist teha. Avatud mõtteviis ja õppimisvõime on aga see, mis tagab edu. Kindlasti on Eesti ettevõtte jaoks Venemaa turule sisenemine kergem kui näiteks Indiasse, Hiinasse või Jaapanisse minek.

Seega tahaksin kiita Jaanus Piirsalu ja tema blogi. Jaanuse lood on väga inimlikud ja huvitavad. Neist saab minu hinnangul hea ja objektiivse pildi Venemaa tegelikest oludest ja inimestest. Teadmine, nagu alati, aitab vähendada alusetuid hirme ja mõttetut vaenu!

Lõpuks mõned eripärased ideed:
- Venemaale ja Peterburi alale võiks "eksportida" meditsiiniteenuseid - näiteks hambaravi ja silmalaserlõikust. Seda võiks korraldada muidugi nii, et inimesed käiks ravil Eestis, aga pakett: viisa, transport, ööbimine, protseduurid, ekskursioon see võiks kõik olla koos.
- EAS võiks maksta Jevgeni Pljuštšenkole ja teha tema näoga reklaamikampaania: "Mina puhkan Käärikul ja treenin Otepääl. Tule vaata ka!".

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)