Küberprotestimine - kas see on ikka OK?

Viimase paari kuu jooksul on maailmas saanud populaarseks korraldada mingi idee toetuseks või vastuseisuks DDOS rünnakuid. Näiteks rünnati USA filmi assotsiatsiooni protestimaks nende piraatluse vastast tegevust. Samuti on viimase paari nädala jooksul korraldanud Wikileaksi toetajad väga tõsiseid rünnakuid Mastercardi, Paypal-i ja paljude teiste organisatsioonide vastu mis on Wikileaksi tegevust takistanud. Kas DDOS rünnakuga protesteerimine on samm kodanikuühiskonna suunas või on tegemist ebameeldiva ja ohtliku ilminguga?

Minu hinnangul on tegemist väga halva ja ohtliku tendentsiga. Kuigi esialgu tundub see uus ja huvitav nähtus, mida kasutavad üliõpilased ja algajad arvutikasutajad hobi mõttes (nagu omal ajal esimesed häkkerid), siis pikemas perspektiivis on sellel tegevusel ja uuel trendil väga halvad tagajärjed.

Esiteks on DDOS rünnakuga protestimine liiga lihtne. Sa ei pea külma ja vihma kätte õue minema või plakatit valmis meisterdama vaid lihtsalt käivitad arvutis mingi veebilehe ja vajutad enterit. See tähendab, et iga pisemgi asi võib pälvida järjekordse pahameelelaine ja suure rünnaku. Näiteks kui Kreekas oleks DDOS-ga protestimine levinud, siis seal ilmselt ei oleks viimase aasta jooksul üldse võimalik internetti kasutada.

Teiseks on DDOS ründamine anonüümne. Seega ei pea protestijad olema piisavalt julged, et oma sõnade taga seista.

Kolmandaks tõstaks DDOS oskuste ja tööriistade laiem levik oluliselt üldist ühiskondliku (IT) relvastuse taset mis kindlasti meie üldist turvalisust ei tõstaks. Igal hetkel võiks suvaline solvunud klient või lihtsalt paha poiss mingi veebilehe või e-teenuse maha võtta. Nagu USA on omal maal hea näitena tõestanud tähendab relvade lihtsam kättesaamine tulistamiste arvu kasvu.

Ning lõpuks on DDOS minu arvates segamine nagu iga teine füüsilises maailmas toimuv hävitamine. Samamoodi võiks ostukeskuse ees pettunud protestija karjuda või takistada füüsilisel moel uusi kliente keskusesse sisenemast.

Kuidas sulle tundub? Kas minu seisukoht DDOS-i kui protestimise mooduse suhtes on liiga negatiivne?

Comments

  1. Igati põhjendatud ja nõustumist vääriv seisukoht. Omalt poolt lisaks, et üks asi on protestimine, kuid hoopis midagi muud on teiste tegevuse takistamine meelevaldsetele põhjustel, mis hakkab otseselt ohtu seadma teiste inimeste töökohti.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring