Ennustused 2011 aastaks

Aasta tagasi avaldasin siin blogis ennustused 2010-ks aastaks. Nüüd on hea vaadata toonaste prognooside paikapidavust ja proovida taas ennustada mida võiks tuua 2011. aasta. Praegu 2009. aasta ennustusi lugedes tuleb tõdeda, et need olid veidi liiga optimistlik ja mõned ennustatud nähtustest võiks uuesti "järgmise aasta" kuumaks teemaks prognoosida.




Ennustasin, et 2010 näeme lahendust e-ajakirjanduse rahastamises. Mõnes mõttes võiks Ekspressi (ja tõenäoliselt teda peagi järgivate teiste väljaannete) iPad versioone selleks lahenduseks pidada. Suund on igatahes selge: lugeja/vaataja peab maksma hakkama. Omaette aga-ks on esialgu see, et hoolimata Apple ennustatavast iPad-de tohutust läbimüügist (65 miljonit aastal 2011), seab ühele seadmele keskendumine iPad leheversiooni üsna kitsasse nishi. Siin aga on lahenduseks juba olemasolevad ja peagi laiemasse kasutusse jõudvad iPad emulaatorid. Emulaatorid ehk tarkvara, mis võimaldab PC-l töötada iPad-na. Nii, et võib juhtuda, et läbi sellise kummalise metamorfoosi saamegi tasulise veebi-väljaande arvutisse.

Ennustasin, et vähemalt üks Eesti startup muutub edukaks mitmekümne töötajaga ettevõtteks. Päris nii vist ei ole läinud kuid Eesti startup-de edu on olnud märkimisväärne. Kui ühendatud koerte ja kasside saneerimine välja jätta, siis Fortumo, Edicy, Erply ja paljud teised on oma kliendibaasi ja majandustulemusi kõvasti kasvatanud. Hästi läheb meil alustavate ettevõtetega! Küllap lähiaastatel kasvab mitmest neist ka uus ja suur tööandja.

Ekspordi ja tootearenduse süstemaatilisuse osas on areng olnud kindlasti hea - väike, aga hea. Halb on, et seoses innovatsiooniaasta lõppemisega on meediakära innovatsiooni ümber vähem. Hea on, et Arengufondi, EAS-i ja klastritoetuste toel hakkavad aga tõelised arengud toimuma. Süstemaatiline innovatsioon ja eksport nõuab tuhandete inimeste meelemuutust ja tööharjumuste ringi harjutamist. Eks see võtabki aega.

Ennustasin, et IT ja tehnoloogia alal valitseb tööjõupuudus. See läks küll täppi. Tööjõupuudus ei ole küll nii tõsine kui 2006-2007, aga ega hea tegija IT alal ikka väga pikalt tööd otsima ei pea.

Ennustasin, et SAAS ja PAAS lahendused tulevad kasutusele ka Eesti ettevõtetes. Selles osas on areng olnud veel väheldane. MicroLinki Soovitusindeks kui üks korralik eestimaine netiteenus (SAAS) on päris mitmes Eesti majanduse jaoks olulises ettevõttes kasutusel, samas arenguruumi nii netiteenuste loomise kui nende kasutuselevõtu osas on palju. Uute IT süsteemide kasutuselevõtt asutustes ja ettevõtetes on töömahukas ja aeganõudev protsess ning seega näeme me netiteenuste puhul pigem aeglast ja kindlat turuosa kasvu kui kiiret ja tormakat läbimurret.

...veel võiks 2011 juhtuda

e-kaubanduse osakaal Eestis on senini väike. Kuid esiteks oleme tänaseks oleme me jõudnud olukorda kus tehnoloogiline valmisolek minna e-kaubandusega uuele tasemele on olemas:
- Erinevad programmeerimiskeeled võimaldavad luua korralikke 3D veebikauplusi. Näiteks nagu soomlaste loodud Soprano veebikaubamaja. Samuti suudavad isegi mobiiltelefonid juba neid poode kuvada ja neis navigeerida.
- Logistika ja makselahendused Smartposti, Paypal-i jms. näol on juba mõnda aega olemas.
Teiseks on tänu Cherry.ee-le, Elioni Digikogule ja teistele veebikeskondadele tõusmas inimeste harjumus netist asju osta.
Väidan, et kõik eeldused e-kaubanduse eduks on olemas. Puudu on veel ainult koht kus need arengud kõik kokku pannakse. Nii, et kui seesama Cherry.ee, hinnavaatlus.ee või keegi uus tegija otsustaks teha ühe korraliku 3D kaubanduskeskuse, siis võiks sellel olla isegi päris oluline mõju e-kaubanduse osakaalu tõusule Eestis.

Mobiilirakenduste kui võimaluse ja samas ka turvaohu tähtsus jõuab ka Eesti ettevõtetesse. Näiteks Soomes on täna ettevõtete mobiiltelefonide halduse teenus suure ja kasvava turuosaga. Eestis ei panusta ettevõtted sellesse valdkonda aga praktiliselt üldse. Samas oled ilmselt isegi märganud, et saad aina rohkem kirju mille lõpus on märge "sent from my IPhone/HTC/Nokia". Järelikult saab ja tehakse mobiilidega tööd, aetakse asju ja hangitakse infot. Seda peaks ära kasutama nii ettevõtted, e-teenuste pakkujad kui ka e-ajakirjanikud. (Siinkohal minu tervitused Swedbanki internetipanga arendajatele kes on teinud Swedi internetipangast väga toreda nutifoni rakenduse.)

Laiemalt vaadates ei pääse me aga 2011 ilmselt kahjuks ahelast: kasvav kütusehind + kliimamuutus -> kasvav toiduhind -> nälg ja mäss vaesemates riikides -> palju õnnetuid inimsaatusi.

Natuke kurva noodiga nüüd lõpetasin, aga sellegipoolest head ja ilusat vana aasta lõppu ning uut aastat kõigile pilveraal.ee lugejatele!

Comments

  1. põnev :). ise ootan galaxy tabi kasutajana rohkem androidi rakendusi ja tahvelarvuti versioone ajalehtedest ja eraamatutest(minu arvates on konkreetselt ipadi värk ülehaibitud ja enne kui ipad2 pole välja tulnud ise sellesse eriti ei usu, näiteks galaxy tab on kõvasti üle)

    ReplyDelete
  2. Mina olen ka mitu korda iPadi käes hoidnud ja pole veel välja mõelnud, et milleks ta nüüd nii hea on. Eks jah passiivseks brausimiseks on ta täitsa huvitav - läheb kiiresti käima ja ekraan on suurem kui mobiilil.

    Spekuleeritakse muidu ka selle üle, et kas Android saab olema Apple-le sarnaselt saatuslik nagu omal ajal oli PC Mac-le. Ehk, et avatud platvorm võitis toona...võib-olla võidab nüüdki. Igatahes müüakse Androidi telefone juba praegu rohkem kui iPhone.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)