Tänase päeva pilveraalinduse uudis nr.1: database.com

Salesforce teatas täna, et hakkab pakkuma andmebaasi teenust. Teenus hakkab olema saadaval pilveteenusena aadressil http://www.database.com/. Ehk tegemist on Platform-as-a-Service kategooriasse kuuluva teenusega. See on ilmselgelt oluline areng pilveraalinduse maastikul ja sellest saame kindlasti lugeda ka edaspidi.

Titaanide võitlus ja usinate päkapikkude lömastamine
Üldiselt peab blogosfäär selle teenuse välja tulemist Salesforce ja Oracle vaheliseks titaanide võitluseks. Kuid paraku on selle võitluse negatiivseks tagajärjeks  paljude väiksemate PAAS platvormi pakkujate ärivõimaluste haihtumine. Seda näidet võib tegelikult üldistada kogu IT maastikule. Maastikul ajavad oma väikest asja mitmed keskmise suurusega edukad IT firmad. Nende kõrval tammuvad aga ringi hiiglased - Microsoft, Oracle, Google, Apple, SAP, HP, Nokia jt. Tihti juhtub, et tahtmatult või meelega astuvad hiiglased väikestele tegijatele peale ja lömastavad nad. Hea on kui see juhtub läbi väikese tegija ära ostmise (Google ja Jaiku), palju kurvem kui see toob kaasa ärivaldkonna hävitamise (näiteks nagu Google Analytics on praktiliselt hävitanud veebianalüütika tarkvara turu).

Kära ümber olematu IT teenuse
Teine huvitav nüanss http://www.database.com/ teenuse puhul on see, et teenust ju ennast veel ei olegi, aga juba on suudetud selline meediakära tekitada. See on muide USA tarkvara pakkujate traditsiooniline lähenemine - põhiline meediakära käib teenuste ja arenduste ümber mis hakkavad normaalselt tööle alles poole aasta pärast. Seda on eriti oluline meeles pidada IT süsteeme ostes. Hea praktika mida hostingu äri valdkonnas nii MicroLinkis kui Elionis juba aastaid oleme järginud on see, et uuemaid kui 6 kuu vanuseid tarkvara versioone kriitiliste infosüsteemide puhul me ei kasuta.

Netiteenuste lipulaev Salesforce liigub järjest madalama infrastruktuuri suunas?
Salesforce.com reklaamib ennast sloganiga "no software" millega peetakse silmas seda, et ettevõte võiks saada kogu oma IT netiteenusena - ilma installeerimise ja programmeerimiseta. Sellele visioonile räägivad aga Salesforce enda sammud natuke vastu. Kui mõni aasta tagasi käivitati force.com platvormi teenus, siis see oli selgelt samm rakenduse kihist platvormi kihti. Hakati pakkuma teenust mille peal programmeerijad saavad luua rakendusi, mitte teenust mis aitavad juhtidel ettevõttes mõnda protsessi IT-ga toetada. http://www.database.com/ on järjekordne samm mis viib Salesforce fookuse pigem infrastruktuuri kui äriteenuste pakkumise suunda. Kas järgmine samm saab siis olema virtuaalserveri teenus???

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)