Gartner: Raha teeniv IT-juht


Tänu Taivo Tenderile sain lugeda Gartneri koostatud IT valdkonna peamiste lähituleviku trendide analüüsi. (Konsultatsioonifirma Gartner on teatavasti IT valdkonna kõige tähtsam prohvet. Gartneri mõjuvõim on nii suur, et sageli täituvad Tema ennustused juba seetõttu, et Tema nii ennustas.)

Kõige tähtsam muutus, mida Gartner lähitulevikuks ennustab on IT-juhi rolli muutus. Edukas IT juht ei ole enam see kes valdab põhjalikult tehnoloogiat ja teeb otsuseid nagu "Kas minna üle Windows 7-le?" või "Kas peaksime kasutama pilvraalimist või installeerima oma VMWare klastri?". Need on küsimused, millele vastamine on ainult pilet mängu. Kõige tähtsam küsimus, millele IT juht peab vastama on "Kuidas aitab meie IT osakonna tegevus meie äri?". Näiteks GM-i IT juhi jaoks on kõige tähtsamaks teemaks see kuidas IT osakond saab aidata kaasa autode müügile.

Selle muutuse taustaks on fakt, et praegu läheb IT eelarvest ja tähelepanust alla 5% tegevustele mis toimuvad enne müüki ja müügi ajal. 95% eelarvest ja tähelepanust läheb tegevustele, mis toimuvad peale müüki: tarne, arveldamine, personalihaldus, varade haldus jms. Kindel on, et see suhe saab muutuma! IT tähelepanu turundusele, turu analüüsile, sotsiaalvõrgustumisele ja müügitegevusele saab olema suurem. (Näiteks MicroLinki Soovitusindeksi kliendid saavad juba täna ka oma klientide fotosid näha ja nendega läbi Facebooki lihtsamalt kontakti võtta.)

Teiseks tähtsaks ootuseks mida äri ja ühiskond IT-le seab on keskkonnakaitse ja säästlikkus. Need ja jätkusuutlik areng saavad olema kõige kiiremini kasvav investeeringute valdkond ettevõtetes.

Need kaks ootust kokku annavad IT-le võrdlemise skisofreenilise eesmärgi:
- Aita äril rohkem müüa ehk suurenda tarbimist.
- Edenda keskkonnasäästlikkust ja jätkusuutlikku arengut ehk vähenda tarbimist.

...ja lõpuks veel ennustus pilvraalimise kohta: Aastaks 2016 on pilvraalid kasutusel KÕIGIS top 2000 maailma ettevõttes.

Comments

  1. see on vast huvitavam & kindlasti praktilisem

    http://radar.oreilly.com/2010/11/being-cio-5-tips-on-surviving.html

    ReplyDelete
  2. Keskkonnasäästlikus ei tähenda ju igal juhul tarbimise vähendamist. Pigem on fookus selles kuidas sama kulubaasiga rohkem lisaväärtust toota. Pole vahet kui säästlik sa oled vaid kui palju su kasutatavad ressursid kellelegi lisaväärtust tekitavad.
    ...ja sellest ajast kui IBM Gartneri ära ostis tasub nende hinnangutes oleva IBMi sōnumi osakaalu neljaga jagada :)

    ReplyDelete
  3. See IBM-i osa on küll õige jah. Igal graafikul on ta kõige esimene. Aga kui IBM maha lahutada, siis ülejäänu osas on nende ennustused head. Nii, et näiteks MS versus Google analüüs on neilt täitsa pädev.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)