Google meie elus

Läbi viimase kümne aasta on suurimaks tegijaks IT vallas peetud ikka Microsofti. MS teeb operatsioonisüsteemi, MS teeb Office, MS teeb IE. MS on see kelle vastu Euroopa Liit kohut käib ja temalt sadu miljoneid eurosid välja mõistab.
Kuid vaikselt, aga sihikindlalt on viimase kolme aasta jooksul IT põhitegija vahetunud. Ilmselt paljud ei ole seda veel märganud, aga IT maailmas on täna absoluutselt kõige tähtsamaks tegijaks Google.



Google erinevaid teenused on palju.
Google on otsingumootor ja väga hea selline.... Ta on kõige kasutatum otsingumootor maailmas, aga lisaks otsingumootorile endale on ta selle ümber loonud väga palju teisi teenuseid. Google-s töötab palju häid spetsialiste ja Google-l on palju raha. Tänu sellele on ta olnud uute teenuste loomisel väga tubli. Siin on nimekiri kõigist Google teenustest. Populaarsemaid teenustest on e-post Gmail, blogger, Google Maps, pildigalerii Picasa, RSS lugeja Reader, iGoogle koduleht jne. Üks uus ja mõtlemist vääriv on Google Health. Kui me Eestis juba pikemat aega tegeleme e-tervise projektidega, siis Google-s on taoline võimalus juba loodud....noh, OK, eks need meie e-tervise projektid on natuke teise sisuga.

Erinevalt varasematest portaalidest, Altavistast, Yahoo-st või meie kohalikest Everyday.com, mega.ee-st jms. ei ole Google kõiki neid teenuseid ühele portaali avalehele segaseks virvarriks pannud ja tänu sellele on nad palju mugavamad ja kasutajasõbralikumad ning ei riku ära otsingumootorit.

Google Account annab ligipääsu pea kõigile Google teenustele ja paljudele teistele seotud teenustele... nii, et juba täna on paljude meie Google account ja parool tähtsamad kui meie töö Windows domeeni parool! NB! Eriti ilmselt Google Health-i kasutajatele.

Lisaks nähtavatele teenustele on Google otsingumootori ümber tekkinud väga suur ja võimas internetiturunduse, SEO (Search Engine Optimization) ja e-kommertsi tööstus. Tuhanded kui mitte kümned tuhanded veebiloojad tegelevad igapäevaselt oma lehtede Google Rank-dega, peidetud linkide, lingifarmide, igasugu "valge kübara" ja "musta kübara" trikkidega, et enda lehte Google otsingus ette saada. Google ise toetab ja ärgitab seda "tööstusharu" pakkudes tasuta teenuseid nagu Analytics, Webmaster ja Keyword Tool. Strateegia on siin Googlel sarnane MS-i või Sun-ga kes annavad enda tooteid koolidele ja ülikoolidele tasuta kasutada tagades sellega järgmise põlvkonna positiivse meelestatuse ja oskuse enda tooteid kasutada.

Kui need kolm osa - teenused, Google account ja internetiturunduse tööstus kokku liita, siis paljastub Google tõeline suurus ja majanduslik ning ühiskondlik tähtsus. Seega hea võimalus spekulatsioone välja pakkuda :-)
- Kui tuhanded SEO spetsialistid ja netifirmad näevad aastaid vaeva, et enda link Google otsingus ette saada, siis milline oleks altkäemaksu suurus, mida mõni Google mootori juures olev spetsialist võiks võltsimise eest küsida? $10 miljonit?
- Kui mõni riik (USA/Venemaa/Hiina) otsustaks tõsisemalt internetiturundusega tegeleda, siis milliseid summasid või muid lahendusi võiks nad Googlele pakkuda, et otsing ja Adwords hakkaks "headele jõududele" natuke soodsamalt töötama?(Internetmarketing ... for the Government.)
- Kui palju on väärt Google account-d ja kõik meie blogides ja Gmail-des olevad andmed?

Google üks järgmine samm on sisenemine MicroLinki inkubaatoriga samasse valdkonda ja käivitada oma Venture Capitali osakond. Loe siit....
Loodetavasti läheb neil selles vallas hästi! Uute e-äride inkubeerimine on väga meeldiv, üksteist toetav ja koostööd tegev valdkond. (www.opencoffeeclub.org)

Ainult, et kogu selle võimsuse ja raha juures.....miks on Google teenused enamuses igavesti Beta staatuses, tihti üsna bugised ja kasutajatugi kui selline neil praktiliselt puudub?

Comments

  1. Kunagi kooli jaoks kirjutasin sellise jupi Google kohta http://www.sevenline.ee/blog/361-do-no-evil

    ReplyDelete
  2. Well written article.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)