E-teenuste suur väljakutse – autentimine


Mul on hea võimalus juhtida Euroopa innovatsiooniagentuuride liidu TAFTIE töörühma, mis kaardistab erinevate Euroopa riikide innovatsiooniagentuuride e-lahendusi. TAFTIE eesistujaks on sellel aastal Eesti innovatsiooniagentuur EAS kes ka selle töörühma kokku kutsus.

Kuna töö üheks peamiseks eesmärgiks on e-teenustega seotud väljakutsete kaardistamine, siis annab see hea võimaluse eri riikide e-teenustega seotud probleemide ja nende lahenduste võrdlemiseks.

Üks suurimaid takistusi e-lahenduste efektiivsel kasutamisel on paljude riikide puhul autentimine. Siinkohal tuleb olla väga tänulik meie riigiisade julgusele ja ettenägelikkusele tänu millele meil sai omal ajal ID-kaart kasutusele võetud ja digitaalallkirjastamist võimaldav seadusandlus vastu võetud. Enamik Euroopa riike ei ole aga korralikku keskset autentimist ja digiallkirjastamist reglementeerinud ja see muudab kõigi e-teenuste tegemise tunduvalt keerulisemaks.

Seega kui EAS võimaldab kogu projekti rahastamise protsessi läbi viia täiesti paberivabalt, siis enamikes teistes riikides see nii ei ole. Kõigis teistes riikides (va. Rootsi Vinnova agentuur) tuleb ühe rahastatud projekti puhul allkirjastada nii taotluse kui hilisema aruandluse käigus mitmeid paberdokumente. Halvemal juhul võib neid kogu protsessi käigus olla isegi kuni kümme.

Keskse ja laialt levinud riikliku autentimise ja digitaalallkirjastamise lahenduse puudumisel kasutatakse mitmesuguseid alternatiive. Näiteks järgmiseid:
- Arenevad mobiil-ID (Läti, Leedu jt.) või vabatahtlikud riiklikud ID-kaardi (Soome jt.) lahendused.
- Pangalingid
- Oma autentimissüsteemid: nii parooli, pin-koodi nimekirja kui ka pin-kalkulaatori põhised. Jah, on innovatsiooniagentuure kes jagavad oma e-portaalide kasutajatele pin-koodi nimekirju ja pin-kalkulaatoreid.
Iseenesest on alternatiivsete autentimise lahenduste abil ka võimalik paberivaba asjaajamine korraldada ja paljud innovatsiooniagentuurid on selles osas päris nutikaid lahendusi välja töötanud.

Terve Euroopa majanduse ja e-teenuste turu seisukohalt oleks aga ülimalt oluline kui me suudaksime lisaks oma riigi kodanikele autentida elektrooniliselt ka teiste EU riikide kodanikke. Selleks on algatatud projekt Secure Identity Across Borders Linked – STORK millega on liitunud ka mõned Eesti e-teenused. EU kodanikuna tahaks ainult, et see projekt liiguks veidi kiiremini! Proovin anda sellesse oma tagasihoidliku panuse ja tõstatada seda teemat Demokeskuses käivatele EU ametnike delegatsioonidele.

Kui aga juba üle-Euroopaline elektrooniline autentimine ja digiallkirjastamine realiseerida, siis miks mitte juba Euroopa X-tee.....

Comments

  1. EAS ei ole päris kindlasti paberivaba, kahjuks peab järelkontrolliks kogu projektiga seotud materjali talletama paberkandjal.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)