Google+, Facebook ja ettevõtte IT

Üleeile levis IT avalikkusesse sõnum uuest põnevast sotsiaalvõrgust nimega Google+. Loodetavasti saab see olema Google jaoks edukam projekt kui Wave või Buzz, sest Facebook on ju tänaseks veidi liiga monopoolses seisundis ja maailm vajab uut tulijat.
Kes tahab täpsemalt lugeda, siis OKIA blogis on Google+ sisemusest antud päris hea ülevaade.

Kas ja kuidas peaks aga sotsiaalvõrke kasutama ettevõtte või asutuse IT-s?

Turunduses on sotsiaalvõrkugud ja sotsiaalmeedia tänaseks oma koha leidnud. Paljud "Hakka-meie-Facebooki-sõbraks-ja-osale-kreemi-loosimisel" kampaaniad on olnud edukad ja ilmselt on ka paljud Cherry kupongid leidnud omale omaniku läbi kellegi Facebooki seinale sattumise.

Samas on ettevõtete ja klientide vaheline suhtlus sotsiaalmeedias jäänud reklaami tasemele. Kahepoolset suhtlemist eriti palju ei ole ja eks selleks on ka selge põhjus. Kahepoolne suhtlemine ehk klientide ja ka mitte-klientide küsimustele vastamine on väga töömahukas ja seega kallis ning nagu iga uue asjaga ei ole selleks ka ettevõtete eelarvetes raha ette nähtud.

Kuid on ka positiivseid näiteid ja nii üllatav kui see pole, siis sotsiaalmeedia "kliendihalduses" on kõige kaugemale jõudnud Eestis mõned riigiasutused! Toogem või näiteks Välisministeeriumi või Politsei kes annavad oma Facebooki lehtede kaudu päris sisukat ja kasulikku infot.

Nii, et Välisministeeriumi ja politsei näitel võiks soovitada igale ettevõttele mõelda korra läbi kas sotsiaalmeedia võiks olla vahend kliendihalduse korraldamiseks. Kindlasti on ettevõtteid kelle jaoks uue suhtluskanali kasutuselevõtuga kaasnevad kulud on väiksemad kui tänu sellele saadud uued tulud.

Kas aga sotsiaalmeedial ja sotsiaalvõrgustikel on ka roll mujal kui turunduses ja kliendihalduses? Kas Yammeri laadne ettevõtte sise-Twitter võiks saada oluliseks osaks näiteks müügiprotsessi korralduses või kas mõne projekti elluviimisel võiks abi olla Facebookist? Arvan, et praegu veel see päris nii ei ole, aga võib-olla lähitulevikus ja võib-olla tänu Google+-le. Elame näeme!

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring