Märt Ridala manifest


Hästi põnev aeg on enne valimisi! Iga endast lugupidav organisatsioon annab välja manifeste, valimislubadusi ja suuniseid helgema tuleviku saavutamiseks. Lähen ka selle trendiga kaasa ja pakun välja oma ideed mille nimel kavatsen järgmised 5 aastat pingutada. Nagu manifestile ja valimislubadustele kohane, siis ei sisalda ideed arvutusi ja analüüse. Samuti võin sujuvalt põhjendada, et idee X teostamiseks kasutame ideest Y saadavaid tulusid, kuigi X-i kulud ja Y-i tulud võivad erineda kümneid kordi. :-)

Märt Ridala manifest:

Eestisse peab looma investeeringute ministri instituudi. Ministri peamine tööülesanne oleks käia mööda välismaa firmasid ja müüa Eestit. Loe ka Makedoonia sarnase ministri kohta.

Tuleb valmistuda ette suurema hulga sisserändajate tulekuks. Esiteks otsustada, mida me teeme kui meile saabuvad Rumeenia kerjused või Aafrika põgenikud. Teiseks luua vastavad vastuvõtu keskused, kohandada seadusandlust ja asutada organisatsioonid.

Laiendada tasuta kõrghariduse pakkumist. Insenerialadele luua tasuta kõrghariduse saamise võimalus ka kõigile EU kodanikele. Ülikoolidele eraldada raha enda turundamiseks välismaal.

Jätkata EAS-i ja Arengufondi tegevust innovatsiooni ja ettevõtluse arengu toetamisel vähemalt samas mahus nagu 2010. Kuigi riigikontroll ja meedia leiab raha jagamisel alati luukeresid, siis tegelikult on nende institutsioonide tegevus olnud väga kasulik!

Ettevõtluse toetuseks käivitada ettevõtja palga süsteem.

Selleks, et laieneks Eesti inimeste silmaring eraldada ERR-le raha veel vähemalt viie väliskorrespondendi koha loomiseks. See vähendaks praegust masendavat seisu eestikeelsete välisuudiste mahus. See aitaks ka kajastada meie naabrite uudiseid mitmekülgsemalt. Lätis ei ole ainult majanduskriis ja Venemaal toimub ka muid sündmusi kui tatrakriis või opositsiooni meeleavalduste mahasurumine.

Riigiametnike puhkus lühendada 28-le päevale nagu meil kõigil teistel.

Vähendada sihikindlalt põlevkivist elektri tootmist tõstes taastuvenergeetika osakaalu.

Viia riigi infosüsteemides läbi andmete audit, jõuliselt ühendada registrid ja lõpetada andmete dubleerimine erinevates registrites. Selleks anda õigus ja eelarve ministeeriumite ja KOV-de välisele asutusele (RIA-le või RISO-le)

Kehtestada seadusega, et kõiki avaldusi, lepinguid ja taotlusi, mida esitatakse rohkem kui 1000 aastas peab saama esitada elektrooniliselt ja kogu menetlusprotsess oleks interneti teel jälgitav. Seda nii riigiasutustes kui ka ettevõtetes.

Vähendamaks jooksevkonto defitsiiti, raiskamist ja mõttetut uhkeldamist kehtestada luksusautomaks. 50% 20 000 eurot ületavast summast.

Lõpetada uute autoteede ehitus seniks kuni kõik praegused teed ei ole parandatud.

Rehabiliteerida Tõnu Trubetski. Õige punkar teebki asju mis on ühiskonna enamuse jaoks vastumeelsed ja põhjustavad ahastust ja arusaamatust. Vennaskond ruulib! :-)

Comments

  1. Kaks punkti loetelust, millega absoluutselt nõus pole:
    Ettevõtja palk mingisuguse riigipoolse toetuse näol on oma olemuselt juba selline oksümooron, mida raske kommenteerida. Ettevõtja on reeglina inimene, kes suudab äriideed niimoodi planeerida ja ellu viia, et 1)julgeb oma rahaga riskida ja/või 2)veenab investoreid. Samuti on ettevõtja "tugevam jääb ellu" mudelis see ellujääja ning arvestades igasuguste riigipoolsete toetuste (EAS, fondid) juba tänast olemasolu, on taolise riigipalga peale saamine ühiskonnale absoluutselt koormav. Meil juba töötab üle 30% inimesi avalikus sektoris. Aitab küll.

    Ning millest ma samuti aru ei saa, on arvamus, et millegipärast tahavad Aafrika põgenikud ja Rumeenia kerjused hirmsasti siia tulla. Eesti on nii rassistlik ja minimaalse sotsiaalhoolekandega riik, et vähemalt lähima 10a jooksul küll ei peaks sisserändajaid kartma. Või Su mõte oli, et peaks muude kultuuride siiatulekut kuidagi soodustama?

    Pigem on probleem, kuidas nutikaid hiinlasi või julgeid ameeriklasi Eestisse meelitada. Või kasvõi töökaid venelasi, sest teatud valdkondades on professionaalide puudus täiesti üle mõistuse.

    ReplyDelete
  2. - 20T eurot võiks olla piir alla mille igaks perekondlikuks vajaduseks auto saab ja üle selle on juba luksus.

    - Ettevõtja palk: Ma arvan, et meil on väga palju spetsialiste ja juhte, kes omavad küll väikest ettevõtluse pisikut kuid on aheldatud oma töökoha külge tänu kodulaenule, autoliisingule ja abikaasa ootustele. Oma ettevõtte asutamine on nii ehk naa risk sõltumata inimese iseloomust ja me võiksime seda veidi vähendada. (Eks ettevõtted maksavad ju need toetused maksude näol ju mõne aastaga tagasi.)

    - Põgenike osas arvan, et see on ainult paari aasta küsimus. Moskva on ka väga olematute sotsiaaltoetuste, rassistliku suhtumise ja eriliselt keerulise registreerimissüsteemiga, ometi tõmbab ta inimesi magnetina. Rumeenia mustlased on terves Euroopas, sh. suht rassistlikus Soomes, viimase paari aastaga lihtsalt kohale ilmunud. Ma arvan, et Eesti on lihtsalt jäänud kogemata põgenike vaateväljast välja. See aga muutub kohe kui keegi esimene juhuslikult siia satub.

    - Töökad ja nutikad inimesed oleks loomulikult igati teretulnud.

    ReplyDelete
  3. 300 000kr - > 7% liising - > kuumakse 6000kr ja netopalk 15000kr. + muud kulud per kuu 4000kr. nõuab juba netopalka 25000kr

    ReplyDelete
  4. Toivo, Kristina ja teised .... millised võiksid veel olla ideed mille nimel võidelda?

    ReplyDelete
  5. Vot see luksusmaks on vaieldav teema, sest kui võtta 2 leibkonda, kus näiteks mõlema pere sõiduriist on uus S klassi mersu, kuid ühe leibkonna sissetulekutest moodustab see kohustus 40% kuid teise leibikonna kohustustest 5%, siis miks tuleb karistada inimeste selle eest, et ta on rikas. Tihtipeale on ka teise leibkonna panus majandusse pikaajalist väärtust omav, samas kui esimene lihtsalt läbi tarbimise tekitab inflatsiooni.
    Sellesmõttes on saastemaks õiglasem! Think Green!

    ReplyDelete
  6. Mitmeid häid mõtteid! Ja paar halba ka :)

    Pane kusagile TOM-i sarnasesse portaali üles, et saaks toetust avaldada?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)