Tulemustasudest ja Nokiast

Mina olen juba mõnda aega olnud kindlal veendumusel, et rahalised tulemustasud palgaskeemina sobivad hästi tükitöö puhul ja võib-olla müügitöö puhul, aga nad on sobimatud juhtidele, spetsialistidele ja töökohtades kus tulemus ei ole täpselt mõõdetav. Miks, sellest on hästi kirjutanud Raimo Ülavere oma Mindsweeper blogis.

Kõige ekstreemsem tulemustasu skeem on muidugi aktsia optsioonid. Hiljuti ilmus Taloussanomates huvitav artikkel sellest kuidas aktsia optsioonid mõjusid Nokia käekäigule - laastavalt. Selles loos oli palju õpetlikku:

Optsioonid tõid Nokiasse kadeduse, sest osad kolleegid said korraga ... miljonärideks ja teised said oma tavalist palka.

Selle asemel, et optsioonid oleks pannud tipp-tegijaid ameerikalikult kõvasti rabelema veel suurema rikkuse nimel hakkasid paljud hoopiski elu rahulikumalt võtma. Mis siin enam rabeleda kui rahaliselt on elu kindlustatud. :-) (Nokia connecting people, disconnecting families)

Ja nagu kõik tulemustasud.... nii panid ka optsioonid mõtlema ainult numbritele. Kui ikka isiklikud miljonid on mängus, siis mõtled kaks korda, et kas see aasta arendusele panustada või maksimeerida kasumit.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring