Roheline IT (Gartner Summit - 5)

See on minu viimane postitus Gartneri IT Services and Outsourcing Summit-l räägitust. Viimaseks teemaks Roheline IT.


IT annab erinevate analüütikute hinnangul 2% kogu maailma CO2 emissioonidest! See on sama palju kui näiteks lennundus. Suure osa sellest 2%-st moodustavad tööjaamad, sülearvutid, kodused võrgud, aga eks ka serverid ja serveriruumide seadmed kulutavad päris märkimisväärselt elektrit. Ausalt öeldes, ma poleks uskunud, et piltlikult öeldes reaktiivmootoritega lennuk ja "internet ja läpakas" liiguvad samas kategoorias oma emissioonide osas.


Aga jah, nagu ma hiljuti arvutasin kulutab üks serveriruumis töötav võimsamat sorti server tonni põlevkivi kuus. Seega IT tööstuses on võimalusi energiakokkuhoiuks palju. Kuid veel suuremad on IT tööstuse võimalused mõjutada kogu ülejäänud 98%-i CO2 emissioonidest: Kaugtöö, efektiivsem logistika, säästlikumad majad ja tööstus, mida saab optimeerida tänu IT süsteemidega modelleerimisele.

Miks roheline IT on kerkinud teemaks alles täna? Miks üldse roheline ettevõtlus on reaalselt kerkimas teemaks alles täna?

Mina näen, et selle fundamentaalseks põhjuseks on tänaseks väga globaliseerunud kapitalistlik majandusmudel. (Ma ei taha siinkohal kindlasti väita, et kapitalistlik-liberalistlik majandusmudel on halb. Ei kindlasti mitte!) Tänaseks on enamike suuremate firmade omanikuks teine omanik, kelle omanikuks on fond, kelle omanikuks on teine fond kelle omanikuks on lõpuks pensioni- või fondiosaku omanik. Tänu sellele on seos lõpliku omaniku ja ettevõtte vahel täielikult hägustunud. Näiteks, kas sina, hea lugeja, tead milliseid ettevõtteid sa läbi enda pensioni 2. samba omad ja mida nad teevad?
Niisiis oleme olukorras kus me teame milline on meie fondiosaku hind ja hinna muutus, aga meil ei ole aimugi sellest, millega meie omanduses olevad ettevõtted tegelevad. Selle nähtuse üheks tulemuseks on see, et kõik ettevõtete poolt tehtavad otsused on ainult raha põhised. Ettevõtted ei saa teha märkimisväärseid kulutusi sisaldavaid otsuseid eetiliste, ühiskondlike või keskkonna väärtuste järgi, sest nende omanikel ei ole võimalik saada sellest otsusest tulenevat positiivset emotsiooni. Seda sel lihtsal põhjusel, et omanikud lihtsalt ei teagi, et nende omanduses olev firma on mõne "heateo" teinud. Küll, aga saavad kõik omanikud teada sellest kui nende fondiosaku väärtus kahaneb.

Nii oleme (või tegelikult olime) ka Rohelise IT-ga seisus kus paljud firmad räägivad rohelisusest, aga jutt lõppeb kui on esimene kulutus vaja teha. Õnneks on see olukord muutumas ja väga paljud suured IT firmad eesotsas Sun-i, Delli, IBM-i, Ciscoga on viimastel aastatel hakanud tõsiselt töötama IT seadmete efektiivsuse kallal ja promoma keskkonnasõbralikkust. Nojah, oleme ausad, eks paljuski teevad nad seda ikka selleks, et nende toodangut rohkem ostetakse, sest see tarbib vähem elektrit(=raha) ja keskkonnasõbralikkus on oluline osa firma mainest.(=edendab müüki). Aga lõppkokkuvõttes vahet ju pole miks nad seda teevad, peaasi, et teevad!


Kus on sääst?
Enne kui hakata oma IT-d roheliseks muutma tuleb siiski asja natuke kaugemalt vaadata. Üldiselt mõeldakse IT "roheliseks" tegemise all seda, et me kasutame serveriruumis efektiivseid jahutusseadmeid, ostame energiasäästlikke servereid ja arvuteid. See aga on oma efektiivsuselt alles kolmandat suurusjärku valdkond.

Kõige suurem sääst nagu alati on äriprotsessides ja töökorralduses: Korraldame kaugtöö (Loe siit kui palju Sun on raha ja keskkonda säästnud enda Open Work programmiga), jätame mõne ülearuse asja tegemata, ajame veel vana seadme, ruumi või mööbliga läbi.

Suuruselt teise järgu sääst on tarkvaras. Näiteks virtualiseerimises, andmebaaside ja rakenduste konsolideerimises. Tänu sellistele tegevustele on võimalik lülitada välja väga palju servereid mis täna üht rakendust teenindades on keskmiselt kuni 20% koormatud. Või veel parem võta kasutusele arvutusvõimsust pilvest (Amazoni EC2-st näiteks) ja saad kaudselt oma virtuaalserveri võimsuse ööseks kellelegi teisele anda.

Gartneri soovitused.
Esiteks, hinda mitte midagi tegemise riske! Mis saab siis kui:
- EU-s, Eesti Vabariigis või IT tööstuses kehtestuvad seadusega või de facto keskkonna standardid IT osas. Näiteks Gartner ja WWF on praegu välja töötamas Rohelise ettevõtte standardit. (Kindlasti on ka mõni EU ametnik avastanud IT ja lennunduse sarnases suurusjärgus olevad CO2 emissioonid ja mõtleb sellele....)
- Sinu konkurent kuulutab ennast roheliseks ettevõtteks. Erinevalt ettevõtetest otsustavad tarbijad väga sageli just emotsioonide järgi. Nafta hinna tõustes ja Gröönimaa jää sulades arvavad üha enamad eurooplased ja eestlased, et "Edasijõudnud" ei osta endale kolakat maasturit vaid Smart-i, elektriauto, jalgratta või bussipileti.
- Sinu klient tuleb küsima, et kuidas sinu ettevõttes on keskkonnasääslikkusega.


Teiseks, ole teadlik:
- Mõõda enda ettevõtte (IT) seadmete energiakulu ja CO2 emissioone. Selgita välja kuhu energia kulub. Milline on sinu ettevõtte "Keskkonna Jalajälg".
- Jälgi välja töötamisel olevaid ja juurutuses olevaid standardeid ja seadusi.
- Jälgi uusi tehnoloogiaid.










Kolmandaks, tee ära lihtsad ja odavad asjad:
- Säti printerid default printima kahepoolseid lehti. (Paberi tootmiseks kulunud energia = 10 x trükkimiseks kuluv energia.)
- Eralda serveriruumis soe ja külm õhk pleksiklaasiga. (Poeomanikud! Palun pange poodides olevatele külmkappidele peale kaaned ja ette uksed! See ei maksa peaaegu midagi ja kui te tänu sellele saavutatud energia kokkuhoiust poole tarbijale jätate, siis oleme me nõus ka neid külmkapi uksi lahti tegema, et enda jäätis või pelmeenipakk kapist välja võtta.)
- Lülita arvuti ja monitor välja kui sa nendega tööd ei tee. Ära jäta ööseks ja nädalavahetuseks arvutit tööle. IT spetsialistidena tuleb meil loobuda tööjaamade halduspoliitikast mis seda nõuab.
- Uusi seadmeid hankides arvesta ka nende energiakulu ja CO2 emissioone kui üht valikukriteeriumi.

Loe lisaks:
Gartner: Green IT Needs To Be On Midsize CIOs' Radar Screens

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)