Miks uute IT trendide jälgimine on oluline (Gartneri Summit - osa 1)

Gartneri IT ja Outsourcing Summit-l käidud ja järgnevates postitustes teen seal kuuldust väikese ülevaate. Oli väga huvitav ja kellel võimalust on, siis Gartneri üritustel tasub ikka kord 2 aasta jooksul käia.

Summit-l oli kokku 700 delegaati, 31-st riigist üle maailma. Euroopast olid esindajad 21-st riigist. Eestist tundusin olevat seal ainuke? Soomest ja Rootsist paari inimest nägin ka koridorides.

Who is Gartner? Gartner on maailma juhtiv IT tööstuse analüüsi ja uurimisega tegelev ettevõte. Nad pakuvad IT konsultatsiooni ja nõustamisteenuseid ning korraldavad regulaarselt üle maailma erinevates paikades seminare - Symposium-e ja Summit-eid. Gartner on väga suur, tänase seisuga IT maailma domineeriv konsultatsiooni institutsioon. Domineerivaks on nad saanud paljuski ka tänu teiste konsultatsioonifirmade ostmisele.

Igatahes tasub nende arvamust ja tulevikuennustusi kuulata. Vahest võivad nende ennustused olla isegi nö. "isetäituvad". Ehk nad ennustavad trende mis saavad palju jõudu tänu sellele, et Gartneri analüütikud Symposiumitel tuhandetele IT juhtidele neid kuulutavad.

Aga ma alustaksin natuke kaugemalt

Keskajal oli Tallinna linn ...nagu enamik teisi linnasid.... ümbritsetud kõrge müüriga. Müür kaitses linnaelanikke, kes elasid suure osa oma elust linnamüüride sees. Võis isegi juhtuda, et inimene elas terve elu müüride sees ilma kordagi linnast välja minemata. Kõik asjatoimetused said aetud ja elu õnnelikult elatud. Soov varjuda müüride taha oli arusaadav! Väljaspool varitsesid ju ohud. Metsas võis kohata röövleid, vargaid, nõidu ja vanapaganaid. Puude vahel jalutasid ringi hundid ja karud. Võis eksida ja janu kätte surra. Alati oli kindlam jääda koju - linnamüüride sisse kus kõik oli kodune ja kindel.

Kahjuks või õnneks on ajalooline kogemus näidanud, et selline alalhoidlik käitumine viib linnaelanike jaoks halbade tagajärgedeni. Kui aastaid ja aastaid ainult enda müüride või metsade vahele jääda juhtub ühel hetkel see, et tuleb keegi kaugelt maalt ja avastab teid.
Ühegi rahva jaoks ei ole avastamine senini maailma ajaloos olnud väga positiivne kogemus. Näiteks siin pildil olev indiaanihõim, kes paar nädalat tagasi Amazonase metsadest avastati, proovib avastajate helikopteri vastu vibude ja odadega võidelda.

Tänapäeval meie linnu enam müürid ei ümbritse ja me reisime kõik väga palju, eriti kui võrrelda meid Keskaja tallinlase või Amazonase indiaanlasega. Kahjuks aga satume aegajalt enda mõtetes ja töös ikka oma müüride kindla kaitse taha. Me müüme oma teenuseid ühtedele ja samadele klientidele, me võistleme samade konkurentidega kellega me oleme juba aastaid võistelnud, me kasutame neid samu teenusepakkujaid keda me teame ja tunneme ning kellega oleme juba aastaid koostööd teinud.
Ma ei näe, et Eesti ühiskond või Eesti IT oleks tänasel hetkel selles mõttes väga traagilises seisus. Meile jõuavad maailma trendid kohale ja me mõtleme avatult, aga alati saaks paremini. Vahetevahel tasub korra linnamüürist väljapoole jalutada, värsket õhku hingata, uusi ideid ja kaugeid maid uurida. Kindla peale leiab mõne uue idee, mida oma linnas juurutada või mõne koduse idee, mida kaugemaa meestele maha müüa.

Siin üks esimene "avastus" laiast maailmast: Meie, eestlaste, jaoks tundub imelik, aga maailmas on VÄGA palju inimesi ja nende iive on VÄGA suur. Negatiivne iive, mille ümber meie pead valutame, tundub 90%-le maailma elanikest mingi arusaamatu pseoudo probleem. Kui palju inimesi maailmas on saad vaadata Maailma kellalt.

Järgnevalt kirjutan maailma mõjutavatest IT trendidest:
- Multisourcing
- Offshoring
- Revolutsioon IT-s: Uued teenuse mudelid
- Roheline IT.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)