Veebi"community"-d ja parteid

Lisaks eelmisele postitusele teemal elu ei ole sport pakun välja veel ühe näite.

Natuke kaugemalt vaadates on elust valesti aru saanud parteid kes seavad endale eesmärgiks "Võita valimised". Partei eesmärk on ju pikem - maailmavaate ellu viimine. Valimised peaks ju olema selleks kõigest vahend - mitte eesmärk omaette.

Ega iseenesest sellest hullu ei ole, aga kahjuks paneb see valesti seatud eesmärk ka valesti tegutsema. Parteid kulutavad kogu energia (ja raha) lühiajaliselt enne valimisi ja valimistel edu saavutamiseks. Valimiste vahepeal valijatega eriti aktiivselt ei tegeleta.

Mis veel hullem - suur hulk energiat kulutatakse võitmiseks teiste arvelt. Aga ka teistel on sama plaan ja nii on lõpptulemuseks üleüldine kõigi parteide maine kaotus.

Nii, et siin minu positiivne ettepanek:
Parteid, tehke endale veebikeskkonnad, blogid ja foorumid mida kasutate aktiivselt ka valimiste vahepealsetel aegadel. Looge endale läbi interneti aktiivne "community". Kuulake enda community häält ja viige nende hääl ka Riigikogusse. See oleks kasulik kõigile. Partei jaoks oleks sellisel juhul valimised ainult vormistamise küsimus ja ei peaks isegi suurt hulka makulatuuri trükkima. Valijad saaks aga oma hääle kuuldavale tuua ja vähemalt tekiks tunne, et nendega asju arutatakse ..... See olekski otsedemokraatia.

Comments

  1. see on natukene idealistlik lähenemine, paljud arvavad et poliitika on €$&%!!!###

    community loomine on iga huvigrupi puhul aeglane ja vaevanõudev. palju meil wiki toimetajaid on? aga sa võid alati ise kätt proovida, innovaatilise It kogukonna koodamisel

    ReplyDelete
  2. Toivo, hea mõte! Innovaatilise IT community ideeed on välja käidud juba mitmest kohast. Ma arvan, et natuke on seda innovaatika kogukonda kujunemas OpenCoffee Facebook-i grupi ümber ja OpenCoffee ürituste juures. Ma saan aru, et teil Kortsleheümber natuke nagu Community-t on. Kuidas te selle saavutasite ja mis oli peamine edufaktor?

    Poliitikast - jah ma olen natuke idealist. :-) Ma arvan, et idealistlike eesmärkide seadmine aitab saavutada vähemalt keskpäraseid tulemusi ja edasiminekut ning kindlasti aitaks pidev valijatega otse suhtlemine muuta poliitikutesse suhtumist positiivsemaks. Samuti aitaks ta muuta poliitiku suhtumist enda valijatesse. Kui ikka majoneesi vargusega vahele jääd, siis sa oma community kaotad ja roppu sõimu oma blogis lugema pead. See on väga sarnane igapäevasele juhtimisele tava-ettevõttes. Kui palju keegi meist austaks juhti, kes oma töötajate arvamust mitte kunagi ei kuula.

    ReplyDelete
  3. Tere!

    Kuna ma ise ühe partei tegelasi oma arvamustega üsna tihedasti tülitan, siis võin väita, et tegelikult on parteidel need leheküljed ja postiloendid olemas. Paraku osalevad sealses arvamustevahetuses aktiivselt aga vaid kümmekond inimest (partei kohta). Sama on täheldatud ka mistahes võrgukirjanduses - aktiivseid osalejaid on kaduvväike osa elanikest (ja needki jagunevad erinevate väljaannete vahel).

    Kõike hääd!
    Jaan Nuga

    ReplyDelete
  4. Kui Erik Puura, kes peab Keskkonnaabi blogi pani enda lehele artikli viitega projektile Eesti 2030, siis tuli Eesti 2030 lehele päevaga pea 100 uut külastust. Järeldaksin, et usinal, targal ja ideega blogijal on vähemalt mõned sajad lugejad....ja koos nende sõprade ja tuttavatega võiks valimiskünnise ületada. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)