Eesti IT sektori sisu globaliseeruvas maailmas

Tulevikus võiks Eesti IT sektor olla rohkem peatöövõtja ja vähem alltöövõtja, rohkem äriprotsesse muutmas ja vähem programmeerimas. Julge ja dramaatiline seisukoht?

Taust:
Reeglina saab ettevõte, riik, asutus või majandussektor IT süsteemi kasutamisest isegi kuni kümneid kordi rohkem kasu kui ta selle süsteemi eest maksab. Võrrelgem näiteks auto24 majanduslikku mõju kogu Eestis toimuvale auto ostmise protsessile ja auto24 portaali arendamise hinda.

Tegeleda tasub sellega, mis on majanduslikult kasulik. Mida kasulikum seda rohkem tasub tegeleda. Ma ei pea siin silmas mitte ainult raha teenimist vaid ka seda, et raha makstakse tegevuse eest mis on vajalik. Seda mõtet illustreerib natuke Ekspressis ilmunud artikkel "Medõed saavad alati tööd..."

Taavi Kotka: IKT sektoris on puudu 1000 spetsialisti. Vastavalt kapitalistlikule majandusmudelile tähendab selline pakkumise ja vajaduse vahekord ka suhteliselt kõrgemat hinda või vähemalt pikki tähtaegu.

IT spetsialistide tööd on võimalik välismaalt sisse osta. See on keeruline ja nõuab tegelemist, eelkõige tugevat projektijuhtimist kuid on sellegipoolest tehtav. Sageli on ostetav töö ka odavam ja kvaliteetsem.

Järeldused:
Ühiskondlikult on väga suur kahju kui meil jääb mõnes ettevõttes, asutuses IT süsteemide enda hinnaga võrreldes mitmekümnekordne kasu saamata kuna meil ei ole IT spetsialiste kes selle ära teeksid. Samas kui antud süsteemi programmeerimise või installeerimise tööd oleks võimalik välismaalt sisse osta.

Sarnaselt USA ja Lääne-Euroopa IT sektorile tasub ka meie IT sektoris arendada nearshore-mise ja offshore-mise võimekust. Meie IT sektori tööjõu hinnad on küll poole odavamad kui Soomes, aga mitu korda kallimad kui Indias, Rumeenias või teistel arenevatel turgudel.

Kõige kasulikum IT valdkonna töö on seal kus äri ja IT kohtuvad. Seal kus teades IT tehnoloogilisi võimalusi on võimalik äriprotsesse optimeerida. Näiteks aitame praegu Eestis juurutada e-veoselehe süsteemi mis ei mõjuta mitte ainult ühte ettevõtet vaid kogu Eestis toimuvat metsavedu. Süsteemi juurutamisest saadav majanduslik kasu on kindlasti kümneid või sadu kordi suurem kui süsteemi loomiseks kulunud raha.

Kokkuvõttes: Areneme Eesti IT sektoris tublideks projektijuhtideks ja peatöövõtjateks kes me suudame meie ja välismaa spetsialistide abiga juurutada nii palju IT-d kui äriettevõtetes vähegi vastu suudetakse võtta....nii meil kui lähi-välismaal.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)