e-teenused vähendavad kuritegevust

Mul on õnn olla mitme huvitava ja ühiskonda paremaks muutva e-teenuse loomise juures: Tänu e-veoselehele siirdub osa Eesti Metsa- ja Puidutööstuse paberimajandusest e-keskkonda. Tänu e-kviitungi projektile on meil loodetavasti aasta pärast võimalik näha oma tshekke e-keskkonnas. Muuhulgas annab see võimaluse leida üles garantiid tõendav tshekk või analüüsida kuhu raha kulub.

Minule e-teenused meeldivad ja ma arvan, et neist on meile palju kasu. Üsna iseenesestmõistetav on rahaline kasu mis saadakse tänu asjade kiiremale ajamisele ja vähemale ringijooksmisele. Rahaline kasu tuleneb ka õige ja kättesaadava info olemasolust. Näiteks on transpordiettevõttel logistikat palju lihtsam planeerida kui on teada kus veoautod parajasti on või turundusosakonnal oma tööd planeerida kui on teada kes ettevõtte kliendid on.

Vähem on aga räägitud e-teenuste ja interneti mõjust (majandus)kuritegevuse vähendamisel. See on aga märkimisväärne ja ühiskondlikult vägagi oluline kasu. Kasu võib olla nii ettevõtjale, riigile kui ka eraisikule. Näiteks kui transpordifirma paigaldab autodele GPS-d, siis ikka naljalt töö veoautoga oma sõite ei tee. Kui kellelgi puuduvad ametlikud tulud, aga kinnisturaamatus lisandub tema nimele pidevalt uut varandust, siis..... Kui sulle üritaks keegi müüa krunti uues arendusprojektis ja tema nime Googlesse sisestamisel kuvatakse pealkirjad sõnadega "ärikas" või "pornokunn", siis on hea võimalus tehing tegemata jätta.

Kokkuvõttes viivad e-teenused meid tagasi vanasse heasse küla-ühiskonda kus kõik teavad kõigist (enam-vähem) kõike ja anonüümsuse kadumine teeb meid palju korralikumaks ja viisakamaks. Seda kuidas anonüümsuse kadumine inimeste käitumisele mõjub võib igaüks tunnetada jälgides kolleegide sõidustiili kontori parklas ehk kohas kus kõik teavad kes rooli taga istub. :-)

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)