Ennustused 2010 aastaks

Peep Laja avas enda blogis huvitava diskussiooni 2010 aastal juhtuva kohta. Ma panen siinkohal kirja enda mõtted IT ja tehnoloogia valdkonnas järgmisel aastal juhtuva kohta:

1. Ma loodan ja pean ka tõenäoliseks, et 2010 näeme me lahendust e-ajakirjanduse rahastamises. Ega siin pole midagi teha, lugejatel on aeg hakata maksma. Ajalehtede poolt luuakse võimalus maksta kas per artikkel (5-10kr) või per periood (päev, nädal, kuu). Muide siin on üks hea idee startup-le sellise platvormi loomiseks. Selgelt on vajadus olemas, tehniliselt ei ole see midagi keerulist. Ainsaks väljakutseks on saada konkureerivad väljaanded enda klientideks. Õige lahendus oleks selline mis minimeeriks pankadele minevat tasu ehk näiteks müües 50 kr "pileteid" mille eest saaks siis juba edasi osta Postimehe päevapileteid, Delfi pikki uudiseid või Kanal2-e videlõike.

2. Vähemalt üks Eesti internetiettevõte saab kasumisse ja muutub tõsiseltvõetavaks mitmekümne töötajaga ettevõtteks. Olgu selleks siis United Cats and Dogs, Edicy, Fortumo või keegi täiesti uus.

3. Eesti keskmised ja suured IT ettevõtted hakkavad (toote)arendust ja eksporti tegema süstemaatiliselt ja teadliku tegevusena. Tänaseni on valdav enamik Eesti IT ekspordist olnud suures osas õnnelik juhus, millele targad juhid ja omanikud on õigel hetkel jõuliselt taha tulnud. 2010 saab olema aasta kus IKT Demokeskus, Innovatsiooniaasta 2009, ekspordi koolitused, EAS-i meetmed, Arengufondi analüüsid jms. hakkavad vilja kandma ja välismaale minek võetakse paljudes firmades teadlikumalt ja sihikindlamalt ette.

4. IT ja tehnoloogia alal valitseb endiselt tööjõu vähesus. Kuigi 2009 on toonud kaasa palgalanguse ja tööjõuturu rahunemise, siis IT on üks väheseid alasid kus pakkumisi on ka kõige suurematel kriisiaegadel olnud. Tähtis on aga siin tähele panna, et oskused mida vajatakse on pidevas muutuses. Uute oskustena on vaja 2010 aastal mobiilidele rakenduste programmeerijaid, integraatoreid, SOA platvormi eksperte, pilv-arvutuse ja teenusena pakutavate platvormide (PaaS) spetsialiste. (Ja see kõik kehtib eeldusel, et Skype, Playtech või mõni teine suur ei pühi Eesti tolmu enda jalgadelt.)

5. SaaS ja PaaS lahendused tulevad kasutusse ka Eesti ettevõtete seas. Eelkõige näiteks Google Apps ja Microsoft Online Services. Tõenäoliselt leiavad mõned rakendused endale koha ka Amazoni, Rackspace või kellegi kolmanda arvutuspilves.

Comments

  1. Siinkohal tuleks ära mainida esimene punkt sellelt leheküljelt: http://sites.google.com/site/yacoset/Home/predictions-for-2010

    ReplyDelete
  2. kas dr saab valesti aru või on see mingi suur nali "Ajalehtede poolt luuakse võimalus maksta kas per artikkel (5-10kr)"

    ofkoors, selle asemel, et osta ajaleht kus on a'la 50 artiklit ja maksta 10 ostetakse veebivõimalus ja plekitakse 50x10.

    500.- päevas ajalehe eest on arvestatav meelelahutus, FY

    ReplyDelete
  3. Jah, eks 5-10kr per artikkel on kallis. Seega võib-olla saab artikli hind olema ka soodsam. Samas üksikmüügis maksab ajaleht täna umbes 25 krooni (Äripäev). Võib-olla ei ole väga vale hinnang, et keskmiselt loetakse ajalehes alla 5-e artikli? See teeks siis lugejale kuluks ja ajalehele tuluks täpselt sama summa.

    Ma arvan, et maksta 5 või isegi 10 krooni korraliku artikli eest, mis sisaldab originaalmaterjali, pilte, analüüsi ja olulist uut infot oleks OK. Samas maksta 1 kr infot filtreeriva ja moondava artikli eest pealkirjaga "Kalle Muuli arvab Olukorrast Riigis saates....." oleks jälle liiga palju.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)