Riigieelarve 2009 ja pronkssõdur?

Eesti 2009 eelarve kulude maht on 96,7 miljardit krooni. Tundub, et ei tule kokku ja lõigatakse sellest suurte probleemidega 8 miljardit. (loodetavasti)

2008 algne eelarve kulude maht oli 93,275 miljardit krooni ja sellest lõigati juunis lisaeelarvega suurte pingutustega 3,2 miljardit.

Nüüd püant. 2007 aasta eelarve kulude maht oli 74,78 miljardit, millele aasta keskel tehti lisaeelarve 6,2 miljardi krooniste tuludega. Kokku ikkagi ainult 80,9 miljardit seega. Ehk siis summa, milleni praegu väga teravate ja valusate lõigetega tahetakse jõuda!

Nii, et 2008. eelarve tehti lihtsalt liiga suur. Kui 2008 eelarve oleks jäetud lihtsalt sama suureks kui 2007, siis meil poleks praegu probleemi. Aga kas mäletate 2007. kevadet ja suve ehk aega kui 2008 aasta eelarve põhiraamistik koostati? Siis oli meil just olnud pronkssõdur, valitsuse kritiseerimine oli absoluutselt ebamoraalne ja nii läkski 2008 a. eelarvesse suht sujuvalt palju õhku sisse. Majandusanalüütikud küll arvamuslugusid kirjutasid, aga suuremat poleemikat ei toimunud, sest valitsust pidi siis toetama ja Reformierakond oli läbi ajaloo populaarseim.

Mis on jutu moraal? Võib-olla see, et juhtidel tuleb ka konkreetsel ajahetkel vähe tähtsana tunduvatele teemadele tähelepanu pöörata. Tõenäoliselt ei paistnud 2007 kevadel ja suvel eelarve teema valitsusele ja ajakirjandusele üldse olulisena. Põhiliselt oli vaja tegeleda välispoliitikaga ja integratsiooniga. Nii saigi 2008 eelarve suuremate diskussioonideta ja taustauuringuta selliseks nagu ta sai.....ja see viga tuleb siis nüüd sellel nädalavahetusel parandada.

Comments

  1. Muuseas tänavune eelarve kulude maht on 98,474 miljardit ja tulude maht on 97,838 miljardit krooni, seega kõigest 8 miljardi kärpimisega saadakse mullune kärbitud eelarve ;)
    https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13111066
    Su viidatud rahandusministeeriumi lehel on nii segaselt mitmeti kirjas. Mina lahkasin eelarve kolmeks ja sain enam-vähem sama tulemuse. Ehkki rohkem põhjendatuna, kuna EL toetuste summa kasvab oluliselt. Samas tuletan meelde, et ka see 2007. aasta eelarve oli 700 miljoni krooniga defitsiidis...
    80 miljardit on maksimum, mida maksutuludena loota võiks ja valitsussektori eelarve defitsiit on raudselt suurem kui 3% SKT-st. Makse tõstmata eelarvetulusid euro kõlbulikuks muuta ei õnnestu...

    ReplyDelete
  2. Noh eks loodame, et meie riiki hetkel juhtival kuusikul on õiged täpsed ja selged andmed otsustamiseks olemas. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)