Älä ruoki lamaa!

Käisime nädalavahetusel Helsingis. Talv, lumi ja iluuisutamine.

Nagu meile nii ka sinna jõudnud majanduskriis. Mitte päris nii tõsine kui meil... sest ega ka tõus ei olnud seal nii uhke ja äge nagu meil.
Igatahes olid seal bussipeatused täis kleebitud suuri reklaamplakateid, mis ütlesid "Älä ruoki lamaa ... säästämällä" (Ära toida säästmisega majanduskriisi.) Alguses pani kukalt kratsima, et mis nüüd on siis tarbimist hakatud õhutama vä?!

Selgub, et tegemist on suurema kampaaniaga mida toetavad mitmed Soome (meedia) ettevõtted, sh. Helsingin Sanomat, MTV3.... Kampaanial on oma veebileht ja kalkulaator mis näitab millised on tagajärjed kui säästad.

Selline kampaania on kahe otsaga. Kindlasti oleks olnud õigem teha buumi ajal kampaania, mis oleks õhutanud säästma ja mitte laenama (Eestis siis aastatel 2006-2007). Selle tulemusena poleks makromajandus liiga kõrgele üle võlli roninud ja kukkumine oleks saanud vähem järsk. Majandussurutise ajal tarbimisele õhutav kampaania võib aga ju säästmisest mitte hooliva tarbija enda jaoks kurvalt lõppeda. :-(

Aga igatahes huvitav ja teistsugune ettevõtmine!

Veel paar teemat Soomest:
- Anna Levandi ja Eesti Uisuliidu ütlusi selle kohta, et soomlased tegid iluuisutamise EM-l sohki võeti väga tõsiselt. Öeldut muidugi võimendati seal ajakirjanduses ja analüüsiti ülekannete ette ja taha. Ühesõnaga - piinlik värk. Kaotada tuleb ka osata ja peale võistlust rusikatega vehkimine on lihtsalt mõttetu.
- Arvatakse, et seoses kinnisvara äri vaikeluga jäävad tuhanded välismaa päritolu ehitajad Soomes tööta ja tulevad koju tagasi. Sealhulgas ka Eesti omad.
- Torude vahetamise remont Helsingi kesklinna korterelamus maksab kuskil 1250 eurot/m2?!? Töö on korraldatud nii, et remondi ajal (pool aastat) on targem elada kuskil mujal. Töö sisaldab ka vannitoa remonti, aga ikkagi.... selle raha eest ehitatakse meil terve maja valmis. Suur hulk nende torude vahetajatest on muideks eestlased. :-) (Kes küll ilmselt saavad sellest 1250 eur/m2 üsna väikese osa.)

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring