Pensioni suurus hakkab sõltuma laste sotsiaalmaksust

Sotsiaalministeeriumis on valmimas pensioniseaduse muudatuse eelnõu mis muudab oluliselt riikliku pensioni maksmise korda. Alates aastast 2020 hakkab riikliku pensioni suurus sõltuma pensionäri laste poolt makstava sotsiaalmaksu suurusest. Üleminek praeguselt süsteemilt uuele toimub astmeliselt ning aastal 2025 arvestatakse pensioneid järgmiselt:
Pensionäri laste sotsiaalmaksu pensioni osast (20% bruto palgast) lahutatakse laste endi 2. pensionisamba makse (4%) ning ülejäänud 16% läheb lapse vanemate pensionide arvestuseks. Seega saab iga pensionäri riikliku pensioni suurus olema tema laste 8% brutopalkade summa.

Uus süsteem on tunduvalt parem ja õiglasem kui praegune.

Süsteem soodustab inimesi saama ja kasvatama lapsi. Süsteem tagab ka selle, et inimesed oleks huvitatud enda laste harimisest, et neist kasvaksid tublid ja edukad töötajad. Kui lastest kasvavad joodikud või töötud, siis sellest pension ei kasva.

Süsteem on praegusest riiklikust pensionisüsteemist õiglasem tagades selle, et inimesed kes on näinud elu jooksul vaeva ja tegelenud lastega saavad ka õiglaselt tasutud oma laste poolt makstavatest maksudest. Seevastu need kes ei ole viitsinud laste kasvatamist ette võtta peavad ise hakkama saama. Samas soovitatakse lastetuse kasuks valinutel koguda enda tööloleku ajal ise raha. Selleks peaks lastetutel ka suuremad võimalused olema kuna nad ei pea maksma lasteaiatasusid, koolimakse, ostma riideid, saavad läbi väiksema korteriga, ei vaja autot jne.jne.

Nii, et kiirustage seltsimehed lapsetud, kiirustage!

Comments

  1. "Lastetuse kasuks valinud" - lastetus ei ole valik.

    ReplyDelete
  2. Millise riigi sotsiaalministeeriumis plaanitavast seaduse muudatusest räägid? Sa kirjeldad minu 4 aasta tagust pensionireformi ideed: http://vaher.blogspot.com/2005/06/idee-pensionireformist.html
    Reformierakonna sees on vanade poliitikute hulgas ideele väga raske olnud toetust leida. Kuna pension olevat pikaajaline protsess ja pensionäridel eksisteerivat õigustatud ootus... Seejuures Maret Maripuu ise noomis mind eelmise aasta kevadel kogu erakonna Tallinna piirkonna koosoleku ees... Kas Vilja on Mareti ära retsinud või riigieelarvete reaalsus on kohale jõudnud?

    ReplyDelete
  3. Lastetutel on tulevikus vähem kahuriliha vaja matta, laste omamisel soovitaks selleks vastava hoiuse panka teha. Ise ei pruugi esimene mineja olla.

    ReplyDelete
  4. Nojah, kahjuks ongi tegemist libauudisega. OV idee on igatahes hea. Kahju, et sellest asja ei ole saanud.

    ReplyDelete
  5. "Kui lastest kasvavad joodikud või töötud" - t"o"otusel on kasvatamisega v"ahe seost, pigem on t"o"otus seotud riigi poolt m'onel m"a"aral kujundatava t"o"oturuga.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)