Tõeliselt RohelineIT

Tänaseni on RoheliseIT all mõistetud kahte nähtust:
- IT süsteemide endi keskkonnakulu vähendamine.
- IT süsteemide abil teiste valdkondade efektiivsemaks muutmist, paremat planeerimist ja läbi selle saavutatud väiksemat keskkonna saastamist.

Mina tahaksin anda RoheliseIT mõistele veel kolmanda ja hoopis üllatava sisu! Alustuseks analüüsiks lühidalt traditsioonilise RoheliseIT nähtusi.

IT süsteemide endi keskkonnakulu vähendamisel on viimastel aastatel tublisti arengut olnud. Eelkõige on keskendutud seadmete energiatarbele ja seda on tõesti õnnestunud märkimisväärselt vähendada. Kui lisada siia veel virtualiseerimine siis suudetakse täna ühest kW-st elektrist ikka kordades rohkem IT teenust välja pigistada kui 10a. tagasi. Mõned faktid:
- IT süsteemide energiakulu vähendamine on tänaseni olnud lihtne ja odav. Seda põhjusel, et veel 10 aastat tagasi IT süsteemide keskkonna mõjule ja elektrikulule üldse ei mõeldud. Fookus oli süsteemide töökindlusel ja võimsusel. Seega kui piisav võimsus ja töökindlus saavutati ja süsteemide rohelisusele hakati mõtlema, siis oli koheselt võimalik saavutada kiireid ja odavaid võite.
- Seadmete tootjad on fokusseerunud energiatarbimise vähendamisele süsteemide töötamise ajal. Vähem on juttu seadmetes olevatest materjalidest ja seadmete tootmiseks ja utiliseerimiseks kuluvast energiast.
- Praktiliselt mitte ükski IT seadmete tootja ei tegele oma seadmete eluea pikendamisega. Miks ei võiks meie PC olla mõeldud kasutamiseks 10 aastat? Miks peab mobiili/PC/läpaka/serveri uuendamiseks ta tervenisti ära viskama ja ei piisa mõne chipi ja tarkvara vahetamisest? Miks iPhone on disainitud näppude vahelt ja särgitaskust põrandale katki kukkuma?
- Üle 70% PC poolt tema aluajal kulutatavast energiast on tema tootmine ja logistika.
- Kui liita kaks eelnevat punkti, siis on selge, et vana serveri või tööjaama vahetamine "uue ja rohelisema" vastu ei ole tegelikult Roheline Tegu.
- Üks tavaline PC server kulutab ümmarguselt 0,5kW elektrit. Serveriruumis kulub umbes samapalju võimsust serveri jahutamiseks. Seega kokku kulutab server Eesti serveriruumis veidi enam kui tonn põlevkivi kuus. Loe arvutusest siit.
- Ühte seadmekappi mahub 30-40 PC serverit. Kokku on seega ühe kapi energiatarve 15-20kW + sama palju jahutust. Võrdluseks, et korraliku saunakerise võimsus on 6kW.
Kokkuvõttes on IT seadmete energiatarve kindlasti valdkond millega tegeleda! Tasub aga silmas pidada, et põhiline keskkonna kulu on seadmete valmistamine ja logistika. Seega mida vähem seadmeid, vidinaid, mobiile, monitore ostad, seda keskkonnasõbralikum oled.

Teine teema on IT süsteemide abil saavutatav kokkuhoid muudes valdkondades. Ka siin on võimalusi väga palju. Alates ehituste modelleerimisest kuni linnade ja energiasüsteemide intelligentseks muutmiseni. Lisaks veel paberivabadus, kaugtöö ja võimalus asju ilma kohalesõitmata ära ajada. Siin on tõesti palju ära tehtud ja tänu IT-le on võimalik meie keskkonna "jalajälge" tunduvalt vähendada.
Paraku kipub selle kokkuhoiuga olema nii, et saavutatud väiksem aja ja rahakulu võimaldab meil rohkem tarbida. Seetõttu tihtipeale ei vähene kulu keskkonnale üldse vaid me ostame säästu arvelt rohkem, võimsama, kiirema ja uuema. Näiteks kui oleksime asendanud 15" CRT monitorid 15" LCD monitoridega oleksime saavutanud 4 kordse energia kokkuhoiu monitori töö ajal. Me aga oleme asendanud nad hoopis suuremate LCD monitoridega ja seega on monitori töö ajal saavutatav energia kokkuhoid võib-olla ainult 1,5 kordne. Kui nüüd keegi vahetas välja töötava CRT monitori uue LCD vastu, siis ei saa mingist keskkonnasäästust üldse rääkida.

Nii, et mis siis on tõeline RohelineIT? Mina ütlen, et tõeline RohelineIT on see kui me kulutame raha materiaalsete asjade asemel immateriaalsetele väärtustele. Näiteks ostes tarkvara, netiteenuseid või mobiilirakendusi. Programmeerimine, installeerimine ja adminnimine on töö mille käigus kulub väga vähe fossiilseid kütuseid ja tekib olematu kogus mürgiseid jäätmeid. Nii, et kui vähegi võimalik, siis tasub vältida asjade ostmist ja asendada see immateriaalsete (IT) teenustega.... või teatri, muusika, lapsehoiu, kino, jalutamise, arvutimänguga. Kui täna moodustavad tarkvara loomine ja IT teenused umbes 1,4% kogu maailma GDP-st, siis miks ei võiks see osakaal olla 5% või 10%?
Kas selline lootus on realistlik? Kas meie asjade ostmine võiks olulisel määral asenduda immateriaalsete ja keskkonda mitte koormavate väärtuste ostmisega? Ma oleksin selles vallas suur optimist! Ma olen kindel, et mida põlvkond edasi, seda enam väärtustatakse immateriaalseid IT teenuseid. Iga järgmine põlvkond kulutatab aina enam raha netis ja loodetavasti selle võrra vähem Hiinas tehtud plastmassist asjade peale. Lugege näiteks seda Ekspressi artiklit ja pange tähele, mida noored õhtul/öösel kodus teevad:Ohtlik nali. Ja veel! Inimene kes istub netis reguleerib ise seda mida ta vaatab ja saab tänu sellele tunduvalt väiksema reklaami rünnaku ohvriks kui õnnetu teleka vaataja. See aga on üks tähtis tegur pääsemaks välja tänasest ainult tarbimisele keskendunud ühiskonnamudelist. On ju varjamatu ja varjatud reklaam see, mis hoiab meie elu valitsevat "tööta rohkem" -> "osta rohkem" -> "tööta rohkem" ringi käimas.

RoheliseIT teemat käsitlesime pikemalt eelmisel kolmapäeval Infoühiskonna konverentsil. Minu ettekande slaide ja twitteris olnud kommentaare saab vaadata siit.
Aktiivsete rohelise mõtlemisega IT valdkonna tegijate (Anti Kuiv ja Jüri Jaakson) vedamisel on moodustamisel MTÜ kes hakkaks RoheliseIT ideed Eestis edendama läbi IT süsteemide keskkonnamõju hindamise.
Lõpuks soovitan kõigil vaadata The Story of Stuff-i.

Comments

  1. Roheline IT läbi immateriaalsetele väärtustele kulutamise prisma on päris huvitav mõte, mille peale ma ise pole varem mõelnud. Tänan Sind Märt!

    ReplyDelete
  2. Tegelikult on RohlineIT ka digitaalse läbu tekke ja eluea piiramine. Informatsioonil on komme paljuneda. Variant 1 - Sama infoühik (või minimaalsete muudatustega) kopeeritakse paljudesse veebisaitidesse(flash video, foto, artikkel). Variant 2 - varundus ja arhiivindus. Siin on väga kerge nt 1GB mailboxi paljundada 10 GB peale. Ja kogu see 10GB vajab servereid,kettaid, linte jne.

    ReplyDelete
  3. Vana hea Kristjan Porti mõte: inimene on kümneid tuhandeid aastaid olnud korilane ja selle aja jooksul omandatud korjamise ja säilitamise käitumismall on tänapäeval üle läinud ka digitaalmaailma. Kõik andmed tuleb kindlalt alati alles hoida! Eksju! :-)

    Aga lisaks Rohelisusele on andmete kustutamine ka nende turvat kõige paremini tõstev tegevus. Kustutatud andmeid ikka naljalt ei varasta ja nende turvatuna hoidmine ei maksa ka.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)