Ettevõtlusvormide valik

Timo Porval MTÜ-st Õpilasest ettevõtjaks www.ettevotja.ee-st palus mul reklaamida ja kommenteerida tema ja kaasaautorite poolt kirjutatud ettevõtlusvormide ülevaadet.

Minu arust on väga hea, et ettevõtlust toetavaid internetilehti ja organisatsioone meil on ja, et sellised vabatahtlikud kolmanda sektori toetusorganisatsioonid nagu Õpilasest Ettevõtjaks teisi aidata tahavad ja ettevõtlikku meelt edendavad!

Ettevõtlusvormide ülevaade on hästi kujundatud ja päris hea kokkuvõtlik materjal ettevõtlusvormidest ja sellest kuidas erinevaid ettevõtteid käivitada. Ma täiendaks seda dokumenti veel järgmiste punktidega:
- www.aktiva.ee on hästi hea koht kogu ettevõtlusalase info kogumiseks.

- Igal juhul tuleb arvestada ettevõtte moodustamisel raamatupidaja tasuga. Minu teada on see Eestis täna minimaalselt 500 kr/k. Lootus, et ehk hakkan ise bilanssi kokku panema, majandusaastaaruandeid kirjutama ja algdokumente arvele võtma on asjatu. Pigem tasub ettevõtjal oma aeg ettevõtlusele kulutada. Sellest tulenevalt ei ole mõtet teha ettevõtet, millel ei ole tulusid ega õiget äritegevust.

- Ettevõtlusvormide dokumendis toonitatakse OÜ ja AS-i eelisena seda, et omanikel puudub isiklik OÜ kohustuste tagamise kohustus. See on nii, aga seda teavad väga hästi ka pangad, äripartnerid ja hankijad. Ühesõnaga ega keegi sellistele tühjadele väikefirmadele laenu või kaupa ei anna ilma, et omanikud personaalselt seda tagaksid.

- Kohe alguses tasub tähelepanu pöörata omanike, juhtide ja võtmetöötajate vaheliste suhete reguleerimisele. Tasub sõlmida tähtsaid kokkuleppeid kirjalikult. Kirjalik ja konkreetne kokkulepe ei ole mitte teineteise usaldamatuse märk vaid väga hea viis tülisid vältida. Ettevõtte osaliste vahelised tülid ja erimeelsused on juba väga vana probleem. Näiteks agendi probleemi ja selle võimalikke lahendusi on uuritud juba sajandeid. Kui mängus on suured rahad, suured võlad, palju tööd, siis on tülid kerged tekkima.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)