Kas uskuda Eesti startup-desse?

Minu eelmisele postitusele tuli kaks kommentaari palvega põhjendada, miks ma just neid startup-e esile tõin ja miks ma arvan, et alustavad ettevõtted Eesti IT sektoris kuidagimoodi olulist rolli mängivad. Kuna kommentaarile vastamisega jäin nüüd veidi venitama, siis kirjutan vastuse uue postitusena. Kommentaarid jälle väga teretulnud, aga olgem julged ja pange oma arvamusele oma nimi ka külge. :-) Anonüümselt kirjutatud kommentaar on ju aja raiskamine, sest sinu tarka mõtet ei seostata sinu isiksusega ja sinu nimelisel brändil jääb positiivne plusspunkt seetõttu saamata.

Aga asja juurde!

Mina suhtun Eesti startup-desse teadlikult liiga suure ja eba-objektiivse optimismiga. Kuna ma olen muidu ratsionaalne, inseneri haridusega inimene, siis ma olen enda jaoks sellele ka objektiivse põhjenduse mõtestanud:
- Nagu Paul Graham ja ka paljud teised startup-dega tegelevad ettevõtjad ja investorid on alati väitnud, siis edu ei seisne mitte idees vaid tegijates. Head tegijad on need kellest kõik sõltub. Kui ka esimene idee läheb aia taha, siis teine, kolmas, neljas või viienda derivaat ikka õnnestub.
- Tegijaid saadakse tegemise ja harjutamisega mitte teooria lugemisega. Loe huvitav lugu selle kohta Peep Laja blogist.
- Seega mida rohkem alustavaid ettevõtjaid ja alustajaid meil Eestis on seda varem mõni neist õnnestub "big time".
- Selleks, et saada rohkem inimesi ettevõtjana tegutsema tuleb olemasolevaid kannustada ja uusi julgustada. Mida mina siis optimismi ja vahest pikemalt ideed analüüsimata ka teen!

Aga veel tähtsam! Mõelgem mis on alternatiivne stsenaarium:
- Leiame igale käiku läinud ideele kolm põhjust, miks ta äri varsti ära lõppeb. Ma arvan, et igaüks suudab need "ah selle eest keegi nii kui nii ei maksa" või "selliseid teenuseid on maailmas juba 10 tükki olemas" põhjust välja mõelda. Mina suudaks. :-)
- Toome hoiatavate näidetena esile neid kes proovisid ja kuhugi ei jõudnud.
- Saavutame suurema ettevaatlikuse, enam igaks juhuks mingeid hulle ideid ei proovita, OpenCoffee jääb ära ja kõik saavad rahulikult oma palgatööd edasi teha.... seniks kuni firma omanik programmeerimise Valgevenesse või Indiasse üle viib, sest seal on odavam.

Me vajame Eestis ja IKT sektoris alustavaid ettevõtteid! Alustavad ettevõtted on innovatsiooni ja tehnoloogia teenuste kasvulava. Kui vaadata näiteks Google-t, siis praktiliselt kogu tema tooteportfell on kokku ostetud ja integreeritud alustavatest ettevõtetest. Isegi tema põhiline rahalehm ehk Adwords ja Adsense reklaamisüsteem on ostetud. Kõik maailma suured IT ettevõtted ostavad kokku väiksemaid ja kasvavad läbi selle, sest ise ei jõuaks nad lähedalegi nii kiiresti areneda. Kõik kiirelt arenevad ettevõtted kasutavad avatud innovatsiooni, ostavad kokku ja integreerivad alustavaid ettevõtteid. Heaks näiteks siinkohal on Nokia kes kasutas ja kasutab väga jõuliselt väike-ettevõtteid enda kasvuks vs. Ericsson kes seda ei teinud ja proovis üksi hakkama saada. Nokia võitis. Seega ka Eesti suuremad IKT firmad vajavad arenemiseks väikeseid kellega koostööd teha, kellega kahasse teenuseid arendada ja keda osta. :-)

Kui nüüd konkreetselt Fortumost, Edicy-st ja Ühendatud koduloomadest rääkida, siis need on teenused millel on kümneid tuhandeid kliente. (Vähemalt nende endi veebilehtede järgi.) Ega meil Eestis väga palju ei ole firmasid kes saavad enda klientide arvu kümnetes tuhandetes lugeda. Nüüd tuleb siis igalt oma kliendilt keskmiselt 10 kr kuus saada ja ongi juba normaalne käive. :-) (Näiteks kui UnitedCats saaks 5%-i sellest rahast, mis tema kliendid kassiliiva eest maksavad või kasvõi 10% Whiskasi reklaamieelarvest, siis oleks kogu mäng juba ju küünlaid väärt.)

Nutiteq-l on juba 5 töötajat ja ka mõned suurkliendid.

SmartDusti kohta hetkel täpsemalt ma kahjuks ei tea, aga siit saab ühtteist positiivset lugeda.

Selle postituse kirjutamise ajal liitus www.uniteddogs.com-ga 5 uut koera.

Comments

  1. mida sa sellest uuringust arvad?

    http://www.truffle100.com/europe/downloads/2008/Truffle100_2008.pdf

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)