Startup-i tarkvara programmeerimine - suur risk ja kulu?

Iga IT-ga seotud startup vajab tarkvara. :-) Oma tarkvaralist lahendust, mille peal enda uut teenust osutada. Kuigi tänapäevased arendusvahendid võimaldavad suhteliselt efektiivselt ja ruttu programmeerida on see siiski üks kallis ettevõtmine. Meie kogemus näitab, et ka suhteliselt vähese funktsionaalsusega e-teenus läheb korralikult ehk siis analüüs->arhitektuur->programmeerimine->testimine metoodikaga tehes maksma minimaalselt pool miljonit krooni. Pool miljonit tähendab, et koheselt on startup-i kasumiaruande põhivara amortisatsiooni real 16 000 kr/k kulu. Kui sellele lisada veel hädavajalik lisaarenduste ja toe kulu, siis tuleb arvestada 25 000 kr/k kuluga. Seda on ilmselt paljuvõitu olukorras kus tulusid veel ei ole või on plaan pakkuda teenust hinnaga "mõnikümmend dollarit kuus".

See on üks vastik probleem!

Kuidas lahendada?
Hetkel on ilmselgelt levinuimaks lahenduseks see, et tuleb kaasata omanikeringi üks programmeerija, ehk "hacker" nagu Y-Combinatoris teda kutsutakse. Hacker, kes esialgse tarkvara valmis teeb ja ka haldamisega tegeleb. Nii riskivad värsked ettevõtjad oma tööga ja mitte pangale panditud koduga. Samuti on nii programmeeritud tarkvara kliendisõbralik. Soovitav on nimelt, et programmeerija tegeleks ka klientidega ja saaks sedasi otsest tagasisidet enda loodud tarkvara kohta.

Laiemalt võttes on probleem selles, et startup-i puhul on vaja arendada tarkvara odavalt ja kiiresti. See tähendab, et:
- ei kirjutata analüüsi,
- ei disainita arhitektuuri,
- ei testita,
- ei dokumenteerita,
- programmeerijaid on üks või kaks,
- ei ole projektijuhti, ei ole müügimeest, ei ole pakkumist,
- ei ole lepingut,
- ei ole vastuvõtu akti, arveldust, raporteid.
Sellevõrra on arendus kiirem ja odavam. Kui aga osta tarkvara arendusfirmast, siis ei ole keegi nõus ostma tarkvara, mida ei ole testitud ja millel puudub dokumentatsiooni. Arendusfirmal on väga raske tarkvara teie jaoks kirjutada kui enne ei koostata mõlema poole jaoks korrektset ja kirjeldavat tarkvara analüüsi. Ostjana tahate arendusfirma valikul pakkujaid võrrelda, tahate pakkumist, vajate lepingut.

Me mõtleme inkubaatoris selle probleemi peale ja ma loodan lähinädalatel hea lahenduse välja pakkuda.

Comments

  1. mnjah, ei tasu muidugi üleliia lihtsustada, et võtame progeja ja asi ants. Kogu start-up meeskond peab ikka suht jagama matsu, et üldse kuhugi jõuda.

    ReplyDelete
  2. Muuseas, kui teil käib läbi mõni projekt, kus CouchDB oleks nagu valatud äriideesse, siis oleksin igati huvitatud kaasa lööma kui progeja.

    ReplyDelete
  3. Eks tarkvara lahendus on jah selline "vajalik, aga mitte täielik" tingimus. Ehk, et ilma temata äri ei ole, aga tema olemasolu ei taga veel sisuliselt ka midagi.

    Mis on CouchDB?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)