Slush - 2

Veel 2009-st ja majandusest.
Monty Wedenius, MySQL-i looja rääkis Slush-l, et ajad on küll globaalmajanduses rasked, aga pole head ilma halvata. Positiivne on see, et firmad otsivad kulude kokkuhoiuks võimalust ja kui sinu alustav ettevõte aitab neil seda teha, siis saad sa oma äri käima.

Mis on startup-i ja ka teiste ettevõtete juhtimisel põhilised. (Petteri Koponen Jaiku looja, Ilkka Paananen Sumea käivitaja, Sampo Karjalainen Habbo Hotelli looja)

Number üks on tiim! Hea tiim on see, mis on põhifaktor edu ja ebaedu vahel. Oma tiimi liikmed tuleb valida hoolikalt ja nad peavad tööd tegema südamega ja hoolikalt. Ettevõte peab enda töötajate eest hoolitsema, isegi kui ajad on halvad. Ka koondamist tuleb teha inimestest hoolides, siis aitavad töötajad ettevõttel rasked ajad üle elada. Küsisin paneelilt, et kas startup-i saab käivitada ka üksi ja kas peab kindlasti asutajate hulgas olema programmeerija. Üldiselt arvati, et koos on palju lihtsam ettevõtet käivitada, üksi on väga üksildane kui pole isegi kedagi kellega ideid arutada. Samuti on ise programmeerimine kasulik, sest vähendab kapitali kulutamise kiirust märkimisväärselt.

Rääkides aga siin ennast presenteerinud startup-dega ütleksin, et oluline ei ole programmeerija vaid oluline on, et ettevõtte põhikompetents on ettevõttes. Nii, et kui firma on sügavalt tehnoloogia startup, siis tasub programmeerijad endale palgata ja siis on ka asutajate sügavad tehnilised teadmised vajalikud. Kui aga oled lihtsalt internetti/IT-d kasutav ettevõtte kelle äri idee on hoopis muult alalt, näiteks muusika - www.orxter.com või juristiteenused, siis võib kogu IT sisse osta. Näiteks MicroLinki inkubaatori raames pakutava atraktiise startup pakkumise raames. :-)

Nii, et nr.2! Hoia oma põhikompetents enda juures, aga kõike mida saad, osta sisse ja ära tekita endale püsikulu töötajate näol.

Ja veel toodi välja väga tähtsad tõed:
- Ettevõtja põhiülesandeks on hoida ettevõte töös. Hoolitseda kasumi eest, aga ka lepingute, rahavoogude jms. eest, et jätkuks tööd ja leiba nii sulle kui ka töötajatele.
- Tee asju mida sinu kliendid vajavad. Näiteks mängukeskkonna looja Apaja investeeris terve aasta ja hulga raha, et luua oma mängijatele virtuaalmaailm. Nad unustasid küsida aga enne, et kas nende kliendid sellist keskkonda ka soovivad... selgus, et ei soovinud. :-(
- Tee asju, mis loovad väärtust. Kui teed asju, süsteeme, lahendusi, mis teevad elu lihtsamaks ja loovad aega siis sinu äri saab olema edukas.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)