Toodete arendamine läbi inkubaatori on parem...

Lisaks inkubaatorile on alates oktoobrist meie tiimi vastutada ka MicroLinki toodete ja teenuste arendus. Tegelikult oleme juba mõnda aega proovinud menetleda nii omi toote ideid kui ka inkubaatorisse tulnud ideid täpselt ühte moodi ehk teinud igale ideele äriplaani, jälginud investeeringuid ja tulusid ning kahjumlikke tooteid hakkame ka sulgema.

Kui nüüd võrrelda toodete loomist läbi sisemise arenduse ja nende loomist väliste startup äride abil (inkubaator ja avatud innovatsioon) siis mina soovitaksin! Soovitaksin kõigil kindlasti kasutada avatud innovatsiooni! Kõigi ettevõtete omanikele soovitan panna enda ettevõtted arendama tooteid läbi väliste startup-de või tütarettevõtete! Miks? Põhjused järgmised.

Välisesse startup ideesse saab kõvad vedurid. Startup-i veavad inimesed kes on kõrgelt motiveeritud, targad ja ettevõtlikud. Mõtle ennast uue ettevõtte vedaja rolli. Sa usud enda ideesse, sa usub tulevikus miljonäriks saamist, sul on väga kiire tuludeni jõudmisega, sest muidu on pere näljas. Sa töötad iseenda heaks! Ühegi palgatöötajaga ei saa mitte kunagi nii head töö/palgakroon suhet.

Startup äri vedajad on väga turule ja rahale orienteeritud. See on nende raha mida nad teenivad ja nende kliendid.

Startup ärid on väga kokkuhoidlikud. Läpakas, tool, kontoripind...kõik kulud mõeldakse väga suure hoolega läbi. Proovi enda palgatöötaja panna 4a vanuse sülearvutiga tööle. :-)

Startup äril on võrreldes sisemise arendusega võimalus ignoreerida kõiki uue äri seisukohalt mõttetuid sisemisi protseduure ja protsesse. Arveldust ei pea tegema 100% raamatupidamisele söödavaks ja lepinguid juristide meelest 100% korrektseks.

Omanikule ja juhtidele: Startup-i kaudu majandades on palju parem ülevaade sellest kui palju raha ja tööd mingi idee käivitamiseks kulutatakse. Sisemiselt ei ole mõtet arvestada kõiki nõupidamisi ja koosolekuid ju toote arenduskuluks, sedasi läheb kulutuste üle arve pidamine kulukamaks kui sellest saadav efekt, aga neid kulutusi ikka tehakse. Pärast aga on toote omahinna arvutamine väga keeruline ja ajamahukas tegevus...sisuliselt võimatu. Välise startupi puhul on aga täpselt selge kui suured on tema kulud ja tulud. Väga lihtne on isegi puhaskasum välja arvutada.

Toote ebaõnnestumisel on lihtne teda lõpetada kui ta on tehtud startup-i kaudu. Lihtsalt likvideeritakse firma ja sellega lõppevad nii kliendi- kui ka töölepingud. Kedagi ei pea tehislikult koondama või teist tööd talle otsima. Kliendid ilmselt ka mõistavad, et kui lepingupartner lõpetab tegevuse, siis tuleb teine teenusepakkuja leida.

Aga miks hakata ettevõtjaks:
Siin on minu ingliskeelne postitust How to keep your job in tough economic times. Tundub täna, et juustunuga käib mööda suuri finantsasutusi ja töö tegemine on Eestis hetkel nii au sees nagu ei kunagi viimase paari aasta jooksul. Aga kui sul oleks oma startup, siis oleksid ise enda peremees. :-)

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)