Eesti ja Itaalia

Paar päeva tagasi ajasin pikemalt juttu ühe Itaalia ehitusinseneriga, kes on Tallinnas lõpetamas üht kanalisatsiooni projekti. Rääkisime Itaaliast ja Eestist ja see on ikka dramaatiline milline on vahe majanduste arengus. Kui me vaevleme pidevas spetsialistide puuduses ja isegi keskpärast IT spetsi on ikka väga raske tööle saada, siis Itaalias on täiesti võimatu noortel tööd leida. Mõned faktid:
- Noored unistavad, et nad saaksid riigi tööle, sest siis ei pea elu lõpuni muretsema töökoha pärast.
- Peale ülikooli on täitsa võimatu tööd saada. Isegi inseneridel ja isegi 1000 eurose palga peale.
- Ollakse valmis isegi 500 euro või tasuta töötamisega, peaasi, et mingi kogemus tekiks.
- Ülikooli ajal ei tööta tõenäoliselt keegi.
- Noored ei loo perekondi, sest neil ei ole tööd, mistõttu ei ole raha ja võimatu on seetõttu kodu soetada.
- Kinnisvara hinnad on suuremad kui meil, aga muud hinnad on üsna samad. Kohvikutes on meil isegi hinnad suuremad ja toit on ka sama või kallim..... (Meie kaupmehed on ühed igavesed spekulandid ma ütlen.)

Eks Itaalias on selle kõige põhjuseks paljuski ebamõistlik pool-sotsialistlik majandusmudel, mis on äri ajamise väga keeruliseks ajanud ning võimetu valitsus, võimsad suur-korporatsioonid ja ametiühingud, kes praegust süsteemi ei muuda.

Samas tekib küsimus, et tänu millele me siin Eestis nii kiiresti areneme ja palku tõstame. Kas see on liberaalne turumajandus ja efektiivne majandamine või hoopiski Rootsi pankade laenud ja eurotoetused?

Igatahes Aitäh Mart Laarile ja Isamaale selle eest, et meile sai valitud Briti majandusmudel ja mitte Lõuna-Euroopa sotsialistlik-kapitalism.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)