Ettevõtja palk - efektiivne meetod ettevõtluse toetuseks

Sarnaselt emapalgale oleks Eestis kasulik luua ettevõtluse toetuseks ettevõtja palk. Ma arvan, et meil on väga palju vahva äri-ideega inimesi kes ei saa enda ideed teoks teha, sest järgmise kuu pangalaen vajab maksmist, kommunaalmaksed tasumist ja söök ostmist. See on väga suur takistus ettevõtluse alustamisel. Minu ettepanek:

Kui äriideega inimene suudab enda idee vormistada EAS-i jaoks toetuskõlbulikuks ja idee leiab EAS-s heakskiitu, siis on ettevõtjal võimalik saada näiteks 3 kuu jagu riigilt "alustava ettevõtja palka". Palga suurus oleks võrdne inimese viimase 6 kuu keskmise sissetulekuga.

3 kuuga või miks mitte ka 6 kuuga võiks siis saada idee nii palju toimima, et Toetust võiks saada näiteks üks kord iga 5 või 10 aasta jooksul. Seega saaks igaüks kord 5-e aasta jooksul ettevõtlust proovida. Ma arvan, et väga palju ei pea kartma toetuste kurjasti kasutamist, sest madalalaubalised afäristid ei suuda EAS-i jaoks piisavalt pädevaid taotlusi kirjutada.

Comments

  1. Nii emapalga kui Sinu idee juures häirib mind mõte - miks viimase aasta või kuu palga suhtes? Nt õpin välismaal, tulen Eestisse suurte ideedega ja tahan äri püsti panna, siis ... ei saa. Nt olen kõvasti tööd rüganud mitme koha peal ja siis otsustan elus pausi pidada, aga emapalka saab viimase aasta järgi, jällegi pole päris õige, sest naise isiklikus elus oleks see parim ajastus - ei peaks end kuskil tõestama hakkama uue tööandja juures ja pere lomist edasi lükkama.

    ReplyDelete
  2. Muide alguses kui emapalk tuli, siis maksti seda 6 kuu tulude järgi enne dekreeti jäämist. Hiljem muudeti see emapalga maksmise alguse (ehk dekreedi) lõppemisele eelnenud aasta keskmiseks. Saatan peitub detailides. :-) Arvestades, et palgad tõusid meil keskmiselt 10-15% aastas säästis haigekassa selle pisimuudatuse tõttu tõenäoliselt 10%-i jagu. Kuna tegemist oli tehnilise muudatusega, siis seda kuskil meedias ei kajastatud. Teiselt poolt jälle tehti selle viimase 6 kuu palgaga kavalaid skeeme. Maksti oma naisele oma firmas 30 000 kr/kuus palka näiteks.

    Aga arvan, et ema ja ettevõtja palga puhul oleks viimase 6 kuu keskmine palk kõige õigem tasu suuruse mõõde. Meetmete mõte on, et inimesel kes on oma kulud kujundanud tulude järgi oleks võimalik proovida ettevõtlust (või sünnitada laps) ilma, et nad pankrotti läheksid ja oleksid selleks kõrvale pannud oma 6 kuu palka. Mõni teine suurus, näiteks Eesti keskmine, ei mõjuks suurema sissetulekuga inimese puhul ega omaks efekti. Väiksema sissetulekuga inimese puhul tekiks aga asjatu põhjus vahepeal töötu olla ja ettevõtjat mängida.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)