Kuidas tõsta iivet ja ...pensione

Minu arvates võiks Eesti Vabariigis makstava riikliku pensioni suurus siduda pensionäri sotsiaalmaksu maksvate laste arvuga. See oleks õiglane:
- Pensioni makstakse töötavate inimeste sotsiaalmaksust. Ehk mida rohkem lapsi, seda rohkem maksjaid. Miks minu poolt kasvatatud lapsed peaksid maksma teiste minu eakaaslaste pensione või vastupidi?
- Inimestel kes ei viitsi lapsi teha ja neid kasvatada on elu ajal hoopis suuremad võimalused raha teenida ja omale pensioniks kõrvale panna.
- Tänapäeva eurooplased ei toeta oma vanemaid ise, sest kogu nende raha läheb maksudeks, millest makstakse nii nende endi kui nende lastetute eakaaslaste pensionid, haiglakulud ja soodustused.

Kindlasti tõstaks selline idee iivet.

Inimese (majanduslik) õnn pensionipõlves on alati sõltunud tema laste arvust. Alati ehk kogu inimkonna ajaloo jooksul enne 20-t sajandit.... ja ka tänapäeval arengumaades.

Üleminek sellisele süsteemile võiks olla sujuv. Näiteks teha edaspidi kõik pensioni tõusud laste arvu alusel. Ehk, et need kellel on töötavaid lapsi, nende pension tõuseks proportsionaalselt ja need kellel ei ole need elaksid sama moodi edasi nagu senini.

Comments

  1. Arvutasin välja, et kui panna kõrvale lasteaia peale kuluv raha (u. 7000 kr/a), siis toodab see 10%-se intressiga (SEB keskmise riskiga fond) 25. aastaga 316 254kr. Kui see jagada 15 aasta peale, mis võiks vähemalt ikka pensionil elada, saab igakuiseks pensionilisaks u. 1800 kr.

    ReplyDelete
  2. Ei ole paha mõte.

    Lisaks võiks kehtestada lastetusmaksu, mille fondist võiks tõsta siis nende pensionäride pensione, kellel lapsi ei ole :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)