Kas see võiks olla Eesti järgmine suur eesmärk?

Note: I am writing this post in Estonian so that slovenians would not understand it. :-)))

Aasta algus on hea aeg mõelda tulevikule ja seada eesmärke. Nii isiklikus elus kui ka laiemalt. Nagu me teame, siis peale Natoga, EU-ga ja euroga liitumist oleme Eestis olnud veidi hädas uue suure eesmärgi seadmisel.



  Reformierakonna mõte saada Euroopa viie rikkaima riigi hulka oli küll päris hea ja kõlav eesmärk, aga paraku ei vastanud ta SMART printsiibile. Esiteks ei ole rikkus üheselt defineeritud ja seega mõõdetav ning teiseks on see eesmärk endiselt ka realistlikusest päris kaugel.

 Kuid ärme heida meelt ja otsime edasi! Eesmärke leiab ju teisigi häid ja mis oleks kui võtaksime eesmärgiks: Eesti Ida-Euroopa kõige kõrgema netopalgaga riigiks! See on väga hea eesmärk, sest ta on mõõdetav ja tulemused on täna avalikult esitatud ilusasti ja graafiliselt siin lehel: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
Eesmärk on täiesti realistlik! Me oleme juba täna teisel kohal ning Eesti keskmine netopalk jääb ainult napi 90 euroga alla Sloveeniale. Kolmandaks, see eesmärk on kindlasti ka väga innustav.

Vaadake nüüd näiteks Lätit. Jah, nad tegelevad nüüd edukalt alkoholi ja diisli müümisega. Samas ei suuda nad isegi pudelipandi süsteemi juurutada, ega Riia magalarajoonide maju ära remontida ja nende keskmine palk on peaaegu 300 eurot väiksem kui meil. Hehee, see pole isegi samas liigas kus Eesti koos Sloveenia, Tsehhi ja Horvaatiaga on. Varsti läheme me neist veelgi ette, sest me ei raiska oma aega soomlastele odava õlu müümisele vaid müüme globaalsel turul pakiroboteid, IT teenuseid, tõeliseid maitseelamusi meie restoranides ning maailmakuulsate brändidega disainitud tooteid.

 Ma usun, et me saame selle eesmärgiga hakkama! Vaja on ainult natuke innovatsiooni, äriarendust, brändide loomist, tehnoloogiaettevõtlust! Ettevõtjad, koolitagem rohkem oma töötajaid ja makskem neile kõrgemat palka tänu parematele tulemustele. Arendame oma tooteid ja õppigem uusi asju! Vähem mõttetut teleka, reklaamide ja kollase ajakirjanduse vahtimist ning rohkem huvitavaid raamatuid, interneti kursuseid ja õppimist ning ta tuleb ära! Ida-Euroopa kõrgeim palk.

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)