Ettevõtja palk, Ekspress, TV3.... ehk kuidas Uus Vedur käima lüüa!

Idee nimega Ettevõtja palk mille ma veebruarikuus siia blogisse kirjutasin ja mille koos pikema esseega Toivo Tänavsuu Uue veduri konkursile saatsin .... osutus edukaks. :-) Idee mainiti ära Ekspressis ja käisin rääkimas sellest ka Mihkel Raua Õhtuses Ekspressis. Lisaks minu ja Reigo Lehtla ägedatele majanduse päästmise ideedele olid saates veel teemadeks perevägivald, alasti uudised ja mereröövlid. Njah, aga meedia kolletumine ei ole minu teema.

Igatahes olen saanud väga palju positiivset tagasisidet Ettevõtja palga idee kohta. Suured tänud kõigile! Kuid kuigi idee on paljudele meeldinud on jäänud üles küsimus, et kuidas seda ikka realiseerida. Kuidas teha nii, et raha lihtsalt tasku ei panda ja et ettevõtja palgast mingi petuskeem ei tekiks. Eks nagu ka uue äri alustamisel nii ka selle idee puhul on teostus vaat et isegi olulisem kui idee ise ja seega tuleb see teostus hoolikalt läbi mõelda. Aga mul on ka lahendus välja pakkuda! Päris hea lahendus. :-) Teeme Ettevõtja palga jagamise konkursi korras! Seletan kohe täpsemalt!

Iga aasta korraldatakse Eestis Ajujahi nimelist konkurssi: http://ajujaht.delfi.ee/. Ajujahi konkursil saavad osaleda noored oma ideedega mida hindab zürii. Zürii kus on auväärt tegijad ja juhid Eesti edukatest ettevõtetest. Näiteks see aasta juhib züriid Avo Kokk. Eks täpsemalt loe konkursist, ideedest ja konkursi käigust Ajujahi lehelt, aga konkursi tulemus on see, et zürii valib parima idee välja, ta saab miljon krooni ja abi idee edasisel käivitamisel.

Minu arvates oleks hea mõte kui kas Ajujahi kõrvale või siis Ajujaht ise muuta tõsisemaks tegevuseks. Kui senini on ta olnud selline noortele tudengitele pool hobikorras üritus, siis võiks talle seada tõsisema eesmärgi - ei rohkem ega vähem kui leida need meie majanduse jaoks puudu olevad Nokiad. Seaks talle eemärgiks luua uusi tugevaid tehnoloogiaettevõtteid.

Kuidas? Sarnaselt praegusele toimuks ideede valik professionaalides koosneva zürii poolt, aga valitaks välja mitte üks vaid näiteks kümme või 50 parimat ja neile tegijatele antaks siis "Ettevõtja palka" 6 kuuks või aastaks. Mõte oleks ühendada kogu Eesti ühiskond. Ühendada nii riigi kui eraettevõtjate ponnistused ja teadmised ning luua meile iga aasta 3 uut Webmediat, Skype-i ja MicroLinki.

Sedasi saaksime me vältida "Ettevõtja palga" kurjasti kasutamise ohtu, sest kõigil tegijatel oleks pidevalt positiivne (meedia) tähelepanu. Oleks au asi öelda, "ma võitsin Ajujahi ja annan nüüd endast 110%-i, et ise enda ja kogu riigi põli paremaks teha". Kui palgasaaja osutub loruks, siis teaksid seda kõik tema sõbrad, kolleegid ja tulevased tööandjad.

Sedasi saaksime me toetada parimaid ideid, sest ideede vahel teeks valiku Eesti kogenud ettevõtjate ja riigiametnike paremik, mitte ei oleks otsuse tegemine üksiku bürokraadi teha.

Sedasi saaksime me tegijateks parimad tegijad, sest oleks au asi konkursil osaleda ja lisaks antaks ka võimalus oma idee reaalselt ellu viia, mitte ei peaks idee teostamiseks enda perekonda ühikasse kolima.

Comments

  1. Huvitav oleks teada, kust raha sinu arvates sellise veidra toetuse jaoks peaks tulema? Täpselt samuti oleks huvitav teada, kui suur see kuuline toetus peaks sinu arvates olema - kas sisaldab ka sotsiaalmaksu ja kes seda reaalselt maksaks?

    Ma ei mõista hästi, kust tuleb see "tehnoloogiaettevõtete" lembelisus, mis on vaikselt kuid kindlalt pimestamas paljusid alternatiivsetele valdkondadele ja võimalustele, milleks meil võib olla märksa rohkem eeldusi ja oskusi.

    Ettevõtlus on enda olemuselt orgaaniline protsess, kus võimaluste ära tundmine ja nende realiseerimiseks konkreetsete sammude astumine peaks olema võimalikult eelistuste ja suunamiste vaba, sest kellelgi pole kunagi infot kõigi vahendite ja võimaluste kombinatsioonide kohta.

    Edukate ettevõtjate seas on eelkõige tegutsejad, kellest üllatavalt suur hulk on ka düsleksilised. Sisuliselt tähendab see nende inimeste konkursidest kõrvale tõrjumist, sest kui neil on juba kirjaliku väljendusoskusega probleeme, siis äriplaani koostamine on veel eraldi väljakutse. Küll on aga konkursid pigem atraktiivsed neile, kes on suutelised kirjutama ja näitama, kuid mitte tegutsema.

    Muide, kui mitut idee konkurssi võitnud ja tänaseks teostatud kasumliku ideed tead sa nimetada. Mina jäin hätta, kuid samas pole ma neid ka pingsalt jälginud.

    Ei mõista hästi, kuidas taoline toetus "Eesti ühiskonda ühendab" - äkki täpsustad, mida sa selle all üldse silmas pidasid?

    Aga muidu palju õnne võidu puhul!

    ReplyDelete
  2. Igasuguste toetus- ja sponsorprogrammide häda on selles, et enamasti on taoline finantseering anonüümne. St on keegi "riik", "amet", "struktuurifond", "komisjon" vms, kes mingisuguste limiteeritud parameetrite järgi raha jagab ja suhteliselt pealiskaudselt hiljem huvi tunneb, kuidas seda kasutatakse. Mis omakorda tähendab, et toetuse saajal vaevalt isiklikku või moraalset kohusutust tekib taolise toetuse abil mõni keskpärane idee käima lükata.

    Olgem ausad, väärt ideedele leitakse alati finantseerijad, ilma toetusprogrammideta. Ning oma idee investorile mahamüümine võiks ju olla esimene väljakutse, tõeliste terade eristumiseks sõkaldest?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)